Wednesday, 12 November 2014

CERITA RAYA 2014

Assalamualaikum w.m.t

Agak slow sekarang nak menulis atas kesibukan anak2 ambik UPSR dan akan menghadapi SPM . Kekuatan pun tak cukup untuk bercerita setelah kehilangan adik kesayangan saya Rosnani. Ada masanya saya rindu sangat dengan dia. Hanya Al Fatihah untuk kau dik. Cerita raya pun tak update lagi. Since aku kata my blog ni adalah sebagai dairy perjalanan hidup keluarga aku jadi aku nak update jugak.

Raya tahun ni memang kami masih dalam kesedihan sebab arwah Nani pergi pada 1 Sa'aban kiranya baru dua bulan dia pergi menghadap Ilahi. Sebelum tu mak berkali2 call tanya kami balik ke tak. Udi dah bagi tau akan balik pada raya ke 2..sebab sebelum ni kami banyak kali balik ke kpg untuk selalu melawat arwah dan abah yang masih tak boleh bangun.

Kami balik rumah MIL dulu. Cadang boleh la buka puasa di Chemor satu hari dan di Kuala Kurau satu hari. Tapi yang amat sedih keluar lepas zohor jalan jammed giler. We managed to arrive at 10 pm..ha ko buka puasa kat kedai mamak tepi jalan area Sungkai selepas dapat keluar dr. highway untuk solat asar. dah dekat pukul 6.45 pm masa tu. tak lama lps tu buka puasa...sedih la opah dengar cucu buka posa tepi jalan. ni opah buat kari, Hasif kan suka kari..kata opah. sian opah. 

Pagi raya kat kampung tak ade la bergambar mcm biasa. Kami semua merindui lontong arwah mak ngah Nani. Aku yang buat lontong di pagi raya untuk memastikan Zali dan Irfan dapat menjamah lontong walaupun mungkin tak sama dengan air tangan arwah. Aku tak berani nak tanya sedap ke lontong mak long buat ni. Biasanya semenjak arwah berkahwin dengan Zali dia akan buat lontong sebab Zali org Johor.

Ini  aja gambar2 kami di kampung.

 Sebaik sahaja selesai solat Aidulfitri kami sama2 ke kubur NaniAl Fatihah untuk Nani.

No comments:

Post a Comment