Saturday, 23 December 2017

Majlis Perkahwinan Semeriah dulu2 1

Assalamualaikum w.m.t
Pada 16/12/17 yang lepas keluarga kami mengadakan majlis perkahwinan adik lelaki ke 5 saya..Rafiq aka Apiq. Ni majlis perkahwinan yang pertama setelah abah kembali ke rahmatullah, kira handle by mak dan kami adik beradik la. Before this semua managed by abah kami bantu2 je.
Biasa la we planned sebaik sahaja Apiq bertunang macam2 mak nak buat dan asyik risau aje macam2..normal la kan. Yang jadi masalah Apiq bekerja di Sarawak so agak terbatas dlm persediaan.  Majlis akad nikah dan majlis pihak perempuan pada 1/12/17.Alhamdulillah dengan sekali lafaz Apiq sudah bergelar suami kepada Mira. Masa ni semua hantaran mak serah bulat2 kat saya yang handle. Alhamdulillah kawan office ada yang tolong dan sangat creative..




Majlis sangat meriah di Johor dan Apiq kena beberapa tol sebelum sampai ke pelamin haha...Yang seronoknya sepupu emak yang dah lama tak jumpa tinggal di Johor turut serta dalam rombongan kami. Bagi saya majlis perkahwinan bukan saja menyatukan dua hati tapi menyatukan keluarga dekat dan jauh...ok nantikan entry majlis di kampung saya pulak ye...






Sunday, 10 December 2017

SPRING CLEANING

Assalamualaikum w.m.t
Hari ni hari mengemas bilik Hasif. Dekat dua bulan dah Hasif tak balik dah berabuk bilik dia. Hasif tak ada Saqif pun tak tidur bilik tu. Ummi je kadang2 masuk. Hasif ni jenis kalau dia buat dia akan buat betul2. Datang malas dia boleh dia kirai baju satu bilik dia ambik je mana baju dia nak pakai. Kalau kita tolong kemas dia tak suka nanti dia kata susah cari barang.
Beza dengan twin. Twin 1 rajin mengemas twin 2 memang jenih selamba. Tapi kalau twin 1 marah pun dia tak kesah. Jangan dengan Hasif berlaga angin. Sebab tu derang tak boleh sebilik dengan Hasif. Twin mmg sesuai berdua jarang bergaduh.
Hasif dengan Saqif senang kalau Saqif kena marah dengan abang Chik dia angkat bungkus pindah bilik abang twin haha..
Ni habis semua baju2 dia keluarkan dan ummi dengar bunyi drill kat atas tu tak tau apa projek 3 beranak tu kat atas. Semoga cuti sekolah kali ni ada family's activities yang bermanafaat.
Last week kami ke Johor nikah adik saya otw terus jalan2 Melaka. Tapi sedih twin tak dapat ikut..bila anak semakin besar we will miss golden moment sentiasa bersama cukup semua family members.



Friday, 1 December 2017

New Update

Assalamualaikum w.m.t
Dah lama tak bersiaran jap kita update ye dah bersawang ni haha...
Twin 1 -Dah final semester
Twin 2 -Dah grad dah kerja (Alhamdulillah)
Hasif -Tengah tunggu result PT3
Saqif -Dah nak masuk standard 3
Ummi & babah young in hearts haha





Monday, 9 November 2015

FISH AND CHIP, CHICKEN GRILL HILMAN

Assalamualaikum w.m.t

Baru ni Twin 2 cuti sem. Nak la kan rasa yang dia kata masakan dia lacturer suka tu. So bila Twin 1 pun cuti baru dia nak masak. Tunggu abang G katanya..how lovely my twin ni.

So Ummi pun bawak la 3 anak terunas (termasuk Chak hihi) ke Tesco nak beli barang2 dia. Mak aihhh maheiii komer tapi tak pe la..patut western food maheiii. serius memang sedap pada tekak ummi dia ni lemon sauce yang dia buat. Aku dah lama cari resepi sauce yang macam kat Manhattan Fish Market tu. Tapi nak tanya pak chik Gugel pun tak tau nama sauce dia..hihi..aku belajar food science tak belajar kulinary art ini le ghopernye kata orang Perak...

Chicken grill dia moist dan juicy, black pepper sauce dia pun sedap mmg dapat 5/5 stars la adik. Si abang sibuk la nak menolong tiba dengar dia bertekak, " abang G bukan macam tu la potong bawang tu nanti rasa dia kuat sangat"..." Alah Dik putus jugak kan bawang tu.." Hishh tergelak gelak kat dapur bila si adik nak sekeh abang..Dalam hati aku ni le membezakan budak seni dengan budak sains..huh. Ni gambar yang dia dah siap plating...abah dah tak sabar nak makan.."Dik tak payah plating2 le babah dah lapor ni"..adik kata nanti tak nampak sedap hihi. Ini pun membezakan orang seni dengan orang engine lagi ganas.

Fish and Chip with lemon and paprika sauce

Chicken Grill with black pepper sauce

Tepung Magic.

 Ni Resepi yang sempat aku tanya kat twin 2 sebab aku memang tak involved masa dia kat dapur berdua tu.

Fish n Chip

1. Ikan Dory (Fillet)
2. Perap dengan garam, black pepper  dan tepung ( Dia guna tepung magic hari tu)
3. Goreng deep fry

Lemon Sauce ((Tartar Sauce)
1.Corslow.
2.Bawang Holland (potong dadu halus)
3.Lemon juice (ini agak ikut kemasaman yang dikehendaki)
4. Grated kulit lemon
5. Sedikit Garam

Gaulkan semua bahan2 di atas, rasa and balance masam dan masin sauce ini..
Untuk paprika sauce hanya campurkan paprika powder dan gaul sebati dengan tartar sauce...

Chicken Grill yang saya tengok dia perap dengan5 spices, rosemarry, black pepper dan garam je..bahan lain saya tak sure apa yang dia letak ...

Tips
1. Bawang perlu di racik halus jika tidak akan mempengaruhi rasa sauce
2. Juice masukkan sedikit demi sedikit agar dapat intended rasa
3. Jika guna tepung yang berperisa kurangkan garam kerana biasanya tepung dah mengandungi garam.
3. Jika guna ikan Dory digalakkan bakar, twin 2 cadang kan grill atas pan sahaja sebab kalau oven salah suhu atau terlalu lama ia akan kering atau hancur, untuk chicken dia akan kurang juicy si dia galakkan balut dlm aluminium foil lps dah masak then baru open the foil untuk garingkan bahagian luar.


Friday, 6 November 2015

HASIF'S 13th BIRTHDAY

Assalamualaikum w.m.t

Ni citer tertangguh masa  school holiday bulan september baru ni. Kebetulan 20/9/2015 adalah birthday hasif yang ke 13. Betul2 kesuntukan masa sebab dia balik 17 hb. Raya haji hari Khamis 24/9/2015 dan dia kena balik ke SAINA 26/09/2015. Ummi cadang buat birthday kat kampung je...dia nak buat kat S.Alam dengan kawan-kawan dia. Sian pulak bila birthday abang buat semua kawan2 abang ada siap BBQ lagi. Dia mana ada ramai kawan sebab kawan sekolah mostly kat utara.

So buat la 20hb tu jugak walaupun ummi terlibat dengan program Jom Belajar di sekolah lama dia sampai tengahari. Sabtu 19hb kami ke Setiawan sepupu kawin. Ahad tu buat juga la  dengan kawan2 dia yang rapat je jemput keluarga Atie dan Izza. Pak Ndak dgn Pak Ngah Zali tak dapat datang. Just tempah kek dengan Fadzil /http://dill-cakes.blogspot.my/. Cantik kek dari uncle Fadzil. Bihun goreng aku tempah je dengan kawan ...tapi semua gembira. Tak de beli hadiah pun cuma ummi ambik cuti hari rabu tu bawak dia denga best friend dia Hilmy dan Nabil tengok wayang citer Police Evo. Seronok sangat dapat keluar dengan Hilmy siap main bowling dulu...
Cantikkan kek dari Dill Cakes

Ni je la kawan dia

Janji Hasif happy 



Shabiq & Shadiq jangan jeles kata Jirah

Police Evo di setia City mall

Bersantai sambil urut belakang

Dah 13 tahun umur si Buntat Ummi nih, Ummi dan Babah doakan semoga Hasif menjadi anak yang soleh, anak yang taat perintah agama yang tidak meninggalkan solat 5 waktu, tahu menjaga tingkah laku, tidak lalai dalam pelajaran dan diberkati sentiasa dunia dan akhirat.




Thursday, 22 October 2015

TWIN 2 TUNJUK BAKAT

Assalamualaikum w.m.t

Hari ni nak citer pasal anak ummi yang di Penang plak...Hat ni yang ambik Sijil Kulinari di Kolej Komuniti Nibung Tebal. Dari sekolah lagi memang nak ambik kulinari. Dia the first boy ambik subject ERT kat SMK S7 tu. First sem ni dia belajar western food. Nampaknya atok dah rasa cucu masak, ummi belum lagi. Ni dia cuti janji nak masak kat rumah tapi tunggu twin 1 cuti pulak katanya. Last 2 days Twin 1 dah balik so weekend ni nampaknya berwestern le kita. Tapi bila dia sebut bahan2 nak beli mak aihhh tak reti plak ummi nak beli. Last2 dia cakap nanti adik shopping dengan ummi je la...huhuhu lari budget  nihh. Meh kita tengok apa yang dia dah belajar.

 Ini chicken chop yang dia buat. Jenuh la Twin 1 dan babah complained kate sauce tak boleh letak atas nanti bread crumb tu kembang...Dia kata ok nanti klu masa final exam kena buat ni adik bubuh sauce asing



Yang ni ape ke namenye ummi pun tak ingat. Ayam ni ada dia bawak balik kat atok dia...uih atok kata sedap Hilman masak. lain kali mai masak kat rumah atok.



Yang ni Salmon Grill with lemon sauce...Ini practical masa final exam dia dapat main ingrediant was salmon. Dia cakap lacturer suka salmon adik buat siap bungkus tapaw lagi. Hihi..katanya lacturer kata masak elok dan sauce pun sedap...Alhamdulillah.

Nampaknya dia happy dengan apa yang dia buat. memang minat dia. Ummi dgn babah sokong je apa minat anak2..Ummi doakan adik akan berjaya dengan cita-cita nak jadi chef seterusnya nak buka perniagaan sendiri. InsyaAllah ummi doakan. Minggu depan dah nak balik Kolej dah huhu...This coming Semester rasa makanan melayu kalau tak salah...Kita tungguuuu...

ICE CREAM , TIRAMITSU KAK AN

Assalamualaikum w.m.t

Haha bestkan tajuk entry hari ni. Kak An ni jiran aku di Desa Alam ni. Tadi tengok dalam WA group dia bagi la resepi yang dia kata senang kalau tetamu bertandang ke rumah ni la resepi yang dia buat.  Aku pun belum cuba these resepi tapi dah la ada rasa masa dia buat jamuan di rumah dia dan dia bawak masa majlis bacaan Yassin kat rumah aku dulu.  sedap...

ICE CREAM

Bahan-bahan
1. Satu tin susu cair
2. Satu sudu besar ovelate
3. 1 biji telur
4. 1 sudu teh asen vanila
5. Perasa yang disukai

Cara-cara
1. Pukul sampai kembang sangat-sangat
2. Masukkan dalam freezer

Taraaaa dah siap...
Tq kak An nanti suruh Twin yang cuba haha... ummi nak rasa je

ok next

TIRAMISU VERSI K.AN

Bahan-bahan
1.250g. creame cheese
2. 1/2 cawan gula + whipping creame

Semua mix sampai kembang

Cara-cara
Potong-potong biskut cream cracker dan lapis2 je cream dan serbuk koko.
Klu nak celup dalam air nescafe biskut tu pun ok jugak tp k.an buat tak payah celup pun
Sejukkan sedia dipotong..

yummy