Monday, 9 November 2015

FISH AND CHIP, CHICKEN GRILL HILMAN

Assalamualaikum w.m.t

Baru ni Twin 2 cuti sem. Nak la kan rasa yang dia kata masakan dia lacturer suka tu. So bila Twin 1 pun cuti baru dia nak masak. Tunggu abang G katanya..how lovely my twin ni.

So Ummi pun bawak la 3 anak terunas (termasuk Chak hihi) ke Tesco nak beli barang2 dia. Mak aihhh maheiii komer tapi tak pe la..patut western food maheiii. serius memang sedap pada tekak ummi dia ni lemon sauce yang dia buat. Aku dah lama cari resepi sauce yang macam kat Manhattan Fish Market tu. Tapi nak tanya pak chik Gugel pun tak tau nama sauce dia..hihi..aku belajar food science tak belajar kulinary art ini le ghopernye kata orang Perak...

Chicken grill dia moist dan juicy, black pepper sauce dia pun sedap mmg dapat 5/5 stars la adik. Si abang sibuk la nak menolong tiba dengar dia bertekak, " abang G bukan macam tu la potong bawang tu nanti rasa dia kuat sangat"..." Alah Dik putus jugak kan bawang tu.." Hishh tergelak gelak kat dapur bila si adik nak sekeh abang..Dalam hati aku ni le membezakan budak seni dengan budak sains..huh. Ni gambar yang dia dah siap plating...abah dah tak sabar nak makan.."Dik tak payah plating2 le babah dah lapor ni"..adik kata nanti tak nampak sedap hihi. Ini pun membezakan orang seni dengan orang engine lagi ganas.

Fish and Chip with lemon and paprika sauce

Chicken Grill with black pepper sauce

Tepung Magic.

 Ni Resepi yang sempat aku tanya kat twin 2 sebab aku memang tak involved masa dia kat dapur berdua tu.

Fish n Chip

1. Ikan Dory (Fillet)
2. Perap dengan garam, black pepper  dan tepung ( Dia guna tepung magic hari tu)
3. Goreng deep fry

Lemon Sauce ((Tartar Sauce)
1.Corslow.
2.Bawang Holland (potong dadu halus)
3.Lemon juice (ini agak ikut kemasaman yang dikehendaki)
4. Grated kulit lemon
5. Sedikit Garam

Gaulkan semua bahan2 di atas, rasa and balance masam dan masin sauce ini..
Untuk paprika sauce hanya campurkan paprika powder dan gaul sebati dengan tartar sauce...

Chicken Grill yang saya tengok dia perap dengan5 spices, rosemarry, black pepper dan garam je..bahan lain saya tak sure apa yang dia letak ...

Tips
1. Bawang perlu di racik halus jika tidak akan mempengaruhi rasa sauce
2. Juice masukkan sedikit demi sedikit agar dapat intended rasa
3. Jika guna tepung yang berperisa kurangkan garam kerana biasanya tepung dah mengandungi garam.
3. Jika guna ikan Dory digalakkan bakar, twin 2 cadang kan grill atas pan sahaja sebab kalau oven salah suhu atau terlalu lama ia akan kering atau hancur, untuk chicken dia akan kurang juicy si dia galakkan balut dlm aluminium foil lps dah masak then baru open the foil untuk garingkan bahagian luar.


Friday, 6 November 2015

HASIF'S 13th BIRTHDAY

Assalamualaikum w.m.t

Ni citer tertangguh masa  school holiday bulan september baru ni. Kebetulan 20/9/2015 adalah birthday hasif yang ke 13. Betul2 kesuntukan masa sebab dia balik 17 hb. Raya haji hari Khamis 24/9/2015 dan dia kena balik ke SAINA 26/09/2015. Ummi cadang buat birthday kat kampung je...dia nak buat kat S.Alam dengan kawan-kawan dia. Sian pulak bila birthday abang buat semua kawan2 abang ada siap BBQ lagi. Dia mana ada ramai kawan sebab kawan sekolah mostly kat utara.

So buat la 20hb tu jugak walaupun ummi terlibat dengan program Jom Belajar di sekolah lama dia sampai tengahari. Sabtu 19hb kami ke Setiawan sepupu kawin. Ahad tu buat juga la  dengan kawan2 dia yang rapat je jemput keluarga Atie dan Izza. Pak Ndak dgn Pak Ngah Zali tak dapat datang. Just tempah kek dengan Fadzil /http://dill-cakes.blogspot.my/. Cantik kek dari uncle Fadzil. Bihun goreng aku tempah je dengan kawan ...tapi semua gembira. Tak de beli hadiah pun cuma ummi ambik cuti hari rabu tu bawak dia denga best friend dia Hilmy dan Nabil tengok wayang citer Police Evo. Seronok sangat dapat keluar dengan Hilmy siap main bowling dulu...
Cantikkan kek dari Dill Cakes

Ni je la kawan dia

Janji Hasif happy 



Shabiq & Shadiq jangan jeles kata Jirah

Police Evo di setia City mall

Bersantai sambil urut belakang

Dah 13 tahun umur si Buntat Ummi nih, Ummi dan Babah doakan semoga Hasif menjadi anak yang soleh, anak yang taat perintah agama yang tidak meninggalkan solat 5 waktu, tahu menjaga tingkah laku, tidak lalai dalam pelajaran dan diberkati sentiasa dunia dan akhirat.




Thursday, 22 October 2015

TWIN 2 TUNJUK BAKAT

Assalamualaikum w.m.t

Hari ni nak citer pasal anak ummi yang di Penang plak...Hat ni yang ambik Sijil Kulinari di Kolej Komuniti Nibung Tebal. Dari sekolah lagi memang nak ambik kulinari. Dia the first boy ambik subject ERT kat SMK S7 tu. First sem ni dia belajar western food. Nampaknya atok dah rasa cucu masak, ummi belum lagi. Ni dia cuti janji nak masak kat rumah tapi tunggu twin 1 cuti pulak katanya. Last 2 days Twin 1 dah balik so weekend ni nampaknya berwestern le kita. Tapi bila dia sebut bahan2 nak beli mak aihhh tak reti plak ummi nak beli. Last2 dia cakap nanti adik shopping dengan ummi je la...huhuhu lari budget  nihh. Meh kita tengok apa yang dia dah belajar.

 Ini chicken chop yang dia buat. Jenuh la Twin 1 dan babah complained kate sauce tak boleh letak atas nanti bread crumb tu kembang...Dia kata ok nanti klu masa final exam kena buat ni adik bubuh sauce asing



Yang ni ape ke namenye ummi pun tak ingat. Ayam ni ada dia bawak balik kat atok dia...uih atok kata sedap Hilman masak. lain kali mai masak kat rumah atok.



Yang ni Salmon Grill with lemon sauce...Ini practical masa final exam dia dapat main ingrediant was salmon. Dia cakap lacturer suka salmon adik buat siap bungkus tapaw lagi. Hihi..katanya lacturer kata masak elok dan sauce pun sedap...Alhamdulillah.

Nampaknya dia happy dengan apa yang dia buat. memang minat dia. Ummi dgn babah sokong je apa minat anak2..Ummi doakan adik akan berjaya dengan cita-cita nak jadi chef seterusnya nak buka perniagaan sendiri. InsyaAllah ummi doakan. Minggu depan dah nak balik Kolej dah huhu...This coming Semester rasa makanan melayu kalau tak salah...Kita tungguuuu...

ICE CREAM , TIRAMITSU KAK AN

Assalamualaikum w.m.t

Haha bestkan tajuk entry hari ni. Kak An ni jiran aku di Desa Alam ni. Tadi tengok dalam WA group dia bagi la resepi yang dia kata senang kalau tetamu bertandang ke rumah ni la resepi yang dia buat.  Aku pun belum cuba these resepi tapi dah la ada rasa masa dia buat jamuan di rumah dia dan dia bawak masa majlis bacaan Yassin kat rumah aku dulu.  sedap...

ICE CREAM

Bahan-bahan
1. Satu tin susu cair
2. Satu sudu besar ovelate
3. 1 biji telur
4. 1 sudu teh asen vanila
5. Perasa yang disukai

Cara-cara
1. Pukul sampai kembang sangat-sangat
2. Masukkan dalam freezer

Taraaaa dah siap...
Tq kak An nanti suruh Twin yang cuba haha... ummi nak rasa je

ok next

TIRAMISU VERSI K.AN

Bahan-bahan
1.250g. creame cheese
2. 1/2 cawan gula + whipping creame

Semua mix sampai kembang

Cara-cara
Potong-potong biskut cream cracker dan lapis2 je cream dan serbuk koko.
Klu nak celup dalam air nescafe biskut tu pun ok jugak tp k.an buat tak payah celup pun
Sejukkan sedia dipotong..

yummy

Wednesday, 21 October 2015

KGV 10th Rugby Tournament @ SEREMBAN

Assalamualaikum w.m t

Haa hari tu ada cakap kan nak upload gambar2 Hasif masa main rugby kat Seremban untuk kenangan dia. Here we go....

Amanat dari Abang Murshid

Nampak muka nebers haha

Dengar tak Hasif  apa abang pesan.

Debaran semakin tersa put on their spikes

Sempat call sapa tu hihi

Ready Boys...

Steady  SAINA

Susun Strategy

Anak-anak in action

Tudia anak Ummi


Good try this is their first tournament.. Achieved Semi final bowl is good start for our boys...

Friday, 2 October 2015

AKTIVITI ANAK-ANAK HUJUNG MINGGU

Assalamualaikum w.m.t

Ni cerita lama sebenarnya tapi hujung minggu ni istimewa sebab semua ahli keluarga saifol & Co. ada activity masing2. Dah lama Hasif bagi tau dia akan main rugby ke Seremban. Mula kata di SDAR. Ummi semangat dah ni peluang keemasan nak jumpa Hasif.Sekali dia kata bukan SDAR tp KGV. Sklh apa ni..tanya dia kata dia pun tak tau.Ummi pun tanya Mr. Google baru la tau what is KGV.

Twin 1 plak call bagi tau, dia ada family camp. camp ni macam camp suai kenal dengan senior gitu. Biasa la mak2 ni kan pesan mcm2 jgn minum air sebarang takut kencing tikus. Jaga diri dalam hutan macam2 la...sekali dia kata hutan belakang UiTM Jengka ni je...hihi....

Si Twin 2 pulak pun ada gak aktiviti, "ummi adik hujung minggu ni terlibat dengan program IM4U" katanya dalam WA. Adik buat apa...gotong royong kat Kolej Komuniti Kepala Batas. Sebok bebenar anak-anak ummi. Chakk???

Chak macam ummi, excited nak jumpa hasif. This is first activity yang ummi dapat join semenjak dia pindah ke SAINA. Terasa sangat sebab klu abang-abang punya aktivities ummi sure akan ada sama. Tapi hasif agak susah ummi nak join..so peluang keemasan ni ummi tak kan lepaskan. Mula dia kata 13/9/15 hari ahad, babah kata tak boleh dia ada reunion. Ummi tak kira nak pegi jugak ummi ajak Mursyid kawan kembar temankan Ummi...tetiba dia kata tukar game start Sabtu yahoooo... Semangat ummi.



Alhamdulillah dapat jumpa dengan ibu bapa kawan2 Hasif. Mostly semua dari selangor yang turun..Ayu ibu si Hazeem, Ibu Nadzir dan keluarga Haikal. Bawak kawan baik dia Jep keluar makan2. Keluarga Jep ni orang Mergong selalu bawak Hasif keluar kalau derang ke SAINA. Nanti kita cerita detail pasal KGV Rugby Tournament ni yer...

Ni Twin 1 pulak hantar gambar camp dia..makaiiii....!!!!

Mana satu anak ummi pun ummi tak kenal dah
Asal ni abang G..dia kata haha best sejuk jer...adoiiii. Bila tnya twin 2 mana gambor ummi nak tengok..dia kata ummi hp adik tak boleh bukak n ambik gambar. Alamak asal...rosak la adik rasa. huhu ummi tak tanya dah kang lari budget ummi haha.....







 


Tuesday, 8 September 2015

PUDING KEK (VALUE FOOD NO WASTE)

Assalamualaikum w.m.t

Kadang ada makanan yang kita rasa tak sedap atau tak selera nak makan kan, tapi sayang kalau nak buang. Itu semua rezeki daripada Allah. aku pernah cakap kat anak-anak habiskan makanan dalam pinggan contoh nasi nanti nasi nangis. Tapi anak sekarang boleh dia jawab wujud ke nasi nangis????. salah pendekatan Ummi nih hihi. Anak-anak sekarang lebih matang so kita berterus terang the fact of pembaziran Allah tak suka konsep syukur dan ada orang yang lebih memerlukan makanan. Haaa camtu untuk anak-anak sekarang tak boleh buat script purba dah nasi nangis bagai.

Back tu citer puding value food no waste aku nih. Aku ada sorang kawan memang baik dengan aku, kakitangan SW Corp..Agensi yang bertanggungjawab tentang pelupusan sisa pepejal nih dia la yang selalu ingatkan kami tentang value food no waste ni. So tag line ni aku apply kepada anak2 di rumah ..and it's work. So nasi nangis tak boleh pakai.

Masa adik aku buat open house raya ritu ada le kawan2 dia bawak buah tangan ada kek. dah banyak sangat dia bagi aku bawak balik. Tapi kek tu tak termakan-makan maklum la musim raya banyak makanan. Takut rosak or berkulat aku pun dengan creativity yang tak seberapa ni transform jadikan puding. Taraaaaa....

Puding Kek Value Food No Waste

 Meh aku share resepi.

Bahan-bahan
1. 1 plastik agar2(cap burung layang2 tu dlm 20/25 g.)
2. 5 mug air (mug standard)
3. 1 mug gula ( atau 3/4 gula)
4. 1 tin susu cair (evaporated milk bukan evaporated creamer yer)
5. 1 sudu teh tepung kustard ( bancuh dengan 3 sudu makan air sejuk)
6. Kek dipotong dadu.

Cara-cara
1. Basuh agar2 dan masak dengan air
2. Apabila agar-agar dah larut masukkan gula 
3. Apabila gula telah larut sepenuh nya masukkan susu cair dan kacau sentiasa.
4. Setelah mendidih dalam 2 minit masukkan bancuhan tepung custard, kacau,tutup api dan masukkan kiub-kiub kek
5. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.

Tips:
1. Jangan masukkan gula terlalu awal kerana akan meruap dan agar-agar tidak hancur sepenuhnya.
2. Kek boleh digantikan dengan bahan-bahan lain seperti biskut atau buah-buahan untuk elakkan pembaziran.

Selamat Mencuba.