Tuesday, 16 December 2014

TERIMA KASIH

Assalamualaikum w.m.t

Spt. yang aku janjikan dalam entry lps nak upload gambar2 hasif untuk kenangan Hasif.

Ni map mapping note yang ummi buat untuk Hasif
Dalam entry pasal PMR twin aku pernah tulis ibu bapa berjuang bersama anak2 untuk menghadapi exam. Apa yang aku boleh bantu selain berdoa dan membebel suruh belajar ini salah satu yang aku buat. Satu lagi aku akan kesan chapter mana dlm setiap subject yang dia belum kuasai dan aku akan minta bantuan guru2 sekolah atau guru tuition untuk intensif tajuk tertentu. Terima kasih kepada Khalid dari ACME yang banyak bantu Hasif dalam intensif kelas walaupun muka dia kelat nak pegi. 

Pn. Ruslina Guru PK 1. Guru BM Hasif
Saya sangat terhutang budi dengan Pn. Ruslina ni. Seorang Guru sangat dedikasi dan tidak perputus asa jika permata mencapai keputusan yang tidak baik. Satu hari saya menerima WA daripada Pn. Ruslina memaklumkan masalah Hasif dalam penulisan. Beliau meminta saya memantau Hasif membuat latihan di rumah kerana  Hasif ada potensi tetapi kurang latihan. Terima kasih Pn. kerana menyedarkan saya selama ini saya kurang memberi tumpuan kepada Hasif sebab lebih fokus kepada twin yang akan menghadapi SPM. Tq Puan Ruslina. Malam selepas dapat keputusan beliau WA saya, menyatakan dia rasa nak menangis semasa mengambil keputusan UPSR di SJK (T) Midland bila dapati result Shabqi (guru2 panggil dia Shabqi) semua A. Dia terbayang pasti Umminya gembira.

Bersama dengan Cikgu Norzita


Cikgu Maziah dan Pn. Suzana Putri

Kat atas tu Cikgu Norzita atau kami panggil Cikgu Zita aje. Guru Math Hasif masa standard 4. Dia betul2 gembira sebab walaupun ajar Hasif masa standard 4. Dia kata haa tak sia2 teacher selalu marah awak. Hasif hanya tersenyum. Zita ni pernah jadi jiran saya juga pernah mengajar twin juga. TQVM Zita.
 
Kedua-dua guru Cikgu Maziah dan PSP ni bukan hanya pernah mengajar Hasif tapi pernah menjadi guru kepada twin 2. Cikgu Maziah selalu ckp dengan ummi, don't worry shabqi tu boleh cuma kena rajin sikit. Saya pernah nyatakan kebimbangan saya tentang prestasi English Hasif. Dia kata dia akan cuba pastikan Hasif dapat keyakinan untuk English dia. Terima kasih atas keprihatinan semua guru kepada permata SKRM terutama anak saya Shabqi Hasif.

Selepas UPSR ni yang Hasif paling suka, iaitu pelbagai aktiviti..



Add caption

Kem kepimpinan di Taman Pertanian Bukit Cherakah dan Hari Usahawan. Hasif minta ummi masak nasi lemak...Wah seronok dia call bg tau nasi hasif semua habis. Mula2 dia tak puas hati dapat tempat kat tepi..Aku kata rezeki kita tak tau. dah dapat kat tepi buat la promosi insyaAllah laku. Alhamdulillah.

Kenangan di SKRM pasti setiasa terpahat diingatan Hasif. Hasif menamatkan persekolahan di peringkat rendah dengan kecemerlangan. Semoga Hasif akan terus cemerlang dunia dan akhirat...








Monday, 8 December 2014

UPSR 2014

Assalamualaikum w.m.t


Dah 2 minggu result UPSR telah diumumkan. Haha aku kata tahun ni UPSR paling lama dalam sejarah pendidikan Malaysia.  Bermula kalau tak salah 2 Sept. 2014. Disebabkan kebocoran soalan Sains ditunda ke 30 Sept. Tidak lama lepas itu kena duduki semula kertas BI pada 30hb. juga.  Tapi paling menguji kesabaran dan kekuatan mental anak2 bila math paper 1 juga re-sit pada  9/10/2014. Bayangkan sebulan baru UPSR selesai. Banyak perancangan yang tergendala. Hasif perlu menduduki UPSRA pada 22hb Sept. kalau ikut perancangan habis UPSR dah boleh concentrate UPSRA. Sampai menangis tak nak ambik UPSRA. Jenuh mujuk. Siap cakap Hasif tak nak maafkan sapa yang bocorkan soalan ni.

Saya berpendirian adalah sesuatu yang anak2 belajar iaitu apa dia INTERGRITI. Inilah akibatnya jika kita tidak amanah, kesan sangat mendalam dan melibatkan semua pihak. Satu lagi mungkin dengan kebocoran soalan ini budaya mendapatkan soalan disaat akhir tidak lagi menjadi amalan. Sebelum ni sebok ibu bapa termasuk guru2 mencari soalan ramalan. Seeloknya setelah anak2 dipersiapkan dengan persiapan yang mantap tak perlu lagi soalan bocor. InsyaAllah anak2 ada keyakinan.

Mungkin ramai yang skeptikal cakap Allah UPSR je pun bukan boleh masuk U pun. I agreed with that, tapi pada anak2 umur 12 tahun itu lah perjuangan paling besar mereka. Hormati perasaan dan tekanan yang mereka hadapi. Hasif lagi la dengan UPSRA lagi mmg tak buat persediaan lagi. Bukan mudah nak naikkan semangat anak2 yang baru meningkat umur 12 tahun ini.Sampaikan tahap baca buku SRA tapi kat tangan buku Sains. Sian dia. Pada masa sama twin pulak percubaan SPM. Ummi streess. Twin 1 cakap apa Hasif abang long trial 9 papers dah habis...Hasif UPSR je kut takkan sampai sebulan. Mmg bikin panas. Twin 1 habis SPM pada 25hb November Hasif pulak keluar result UPSR 26hb. Ummi mmg hatric sepanjang sept - Dec bila twin2 habis paper 2hb Dec nak kena ke PLKN on 6th of Dec...Meh kita sorot journal UPSR 2014 Si Hasif.


Ibu2 yang setia bersama-sama saya disurau untuk solat hajat dan bacaan Yassin sepanjang UPSR
Beratur ke kelas untuk menjawap soalan . Semoga berjaya dengan iringan doa semua
Kejap kat meja kejap kat lantai study
Ini mmg dia betul-betul stress sebab English was his killer paper kena re-sit sampai tertidur
Ceria at last his last paper
Akhirnya pada 26hb November 2014 .....
Hanya 37 pelajar mendapat 5A..Keputusan merosot berbanding tahun 2013..hish debaq ah..Sekarang diumumkan pelajar2 yang mendapat 5A. Adehhhh...
Pelajar seterusnya ...
Alhamdulillah Syukur Ya Allah ..Muhammad Shabqi Hasif bin Saifol Hazi
Sungguh tak dapat menahan airmata seorang Ibu dengan kejayaan anak walaupun hanya UPSR dan bukan melayakkan masuk U. Tapi ini adalah hasil usaha dia belajar dan pasti Hasif rasa berbaloi dengan tekanan yang telah dihadapi. Tahniah sayang. Pesanan untuk Hasif kejayaan bukan untuk dibanggakan tetapi adalah satu amanah. Semoga menjadi anak yang soleh dan berjasa kepada agama, bangsa dan negara.

Terima kasih pada guru2 SK RAJA MUDA S. ALAM...Abang khalid, Aunty Atie, Cikgu Ayu dan cikgu meor serta cikggu Izzah. Tak lupa pada semua rakan Hasif serta semua yang mendoakan kejayaan Hasif. Next entry aku upload gambar2 sepanjang aktiviti selepas UPSR dan hari keputusan untuk kenangan Hasif .




Tuesday, 18 November 2014

MURTABAK KUCAI

Assalamualaikum w.m.t

Lama tak update resepi terutama makanan orang banjar kan. Kalau kat kampung aku memang femes la murtabak kucai ni. Ni murtabak biasa tapi dalam dia bubuh kucai. Ada satu lagi version orang banjar kampung aku ni suka buat murtabak pisang. Berbeza tau daripada roti pisang yang selalu ada kat kedai2 mamak.

Cerita pasal murtabak kucai ni buat aku makin rindu kat arwah abah. Kalau korang ingat arwah Nani minta aku masakkan mee rebus, itu masakan atau permintaan terakhir arwah kat aku. Macamtu juga dengan arwah abah. Seminggu sebelum abah meninggal kami balik kampung. Aku balik Jumaat terus balik kampung aku. Hari Sabtu petang cadang nak balik rumah MIL. 

Abah cakap nak makan murtabak kucai. Abah memang selalu kalau aku balik mesti ada la dia nak aku masak untuk dia. Biasa dia nak cucuq kucai. Tetiba hari tu dia sebut nak murtabak kucai. Alamak..aku memang rasa malas nak uli tepung. Karang nak tebar lagi bukan sekejap. Mak suruh aku buat dia kata abah nak makan. Tapi terdetik dalam hati..apa la aku ni abah nak makan pun malas nak buat kalau la ini permintaan terakhir dia..Ya Allah ampuni aku. Abah sanggup ke Shah Alam untuk masakkan apa aku nak masa aku mengandung, aku pulak nak hampakan abah. So aku pun uli tepung. Ya Allah arwah abah makan banyak petang tu. Alhamdulillah Hubby pun kata buat la , balik lambat sikit pun tak pe.... Meh kita tengok resepi dia.

Murtabak Kucai (Resepi keluarga aku)

Bahan

1. Tepung gandun
2. Sedikit gula
3. Susu manis (kalau tak de susu tepung pun tak pe)
4. Minyak atau margerin (sikit saja)
5. Air garam

Campur semua bahan dan uli sehingga licin dan tidak melekat kat tangan (mcm nak buat roti canai tu)

Bulat2 kan adunan tu buat macam tepung roti canai tu rendam dalam minyak masak at least 4 jam. Biarkan bertutup.

Bahan Inti 
1. Kucai (potong macam nak buat cucur)
2. Udang yang dah dikopek kulit ( kalau takde udang kering pun boleh)
3. Bawang besar dihiris nipis
4. Cili merah dihiris
5. Telur 9Ikut banyak tepung kalau banyak tepung sediakan banyak le telur
6. Lada sulah yang ditumbuk atau lada hitam (yang ni terpulang.
7. Garam.

Cara2
1. Tebarkan tepung yang direndam dalam minyak macam buat roti canai. Klu tak pandai tebar jangan risau tarik2 je.
2. Letakkan inti tadi ditengah macam ni.
 3.Lepas tu tutup macan ni
 4. Terus angkat masak atas kuali. 
5. Bila dah kekuningan murtabak dah masak dan boleh digunting ( jangan potong dengan pisau nanti hancur) dan dihidang 

Tips.
1. Uli lagi lama lagi bagus, gluten tepung makin kuat jaringannya
2. masak guna api kecil takut mudah hangit inti belum masak
3. Boleh guna pisang gantikan inti. Pisang dihiris nipis dicampurkan gula dan garam. kacau sikit boleh guna sebagai inti
4. lapikkan dulang dengan daun pisang agar mudah angkat tebaran murtabak ke kuali (rujuk gambar no 1). Lagi pun boleh buat spot untuk letak inti kucai tu.

selamat mencuba
 

Wednesday, 12 November 2014

CERITA RAYA 2014

Assalamualaikum w.m.t

Agak slow sekarang nak menulis atas kesibukan anak2 ambik UPSR dan akan menghadapi SPM . Kekuatan pun tak cukup untuk bercerita setelah kehilangan adik kesayangan saya Rosnani. Ada masanya saya rindu sangat dengan dia. Hanya Al Fatihah untuk kau dik. Cerita raya pun tak update lagi. Since aku kata my blog ni adalah sebagai dairy perjalanan hidup keluarga aku jadi aku nak update jugak.

Raya tahun ni memang kami masih dalam kesedihan sebab arwah Nani pergi pada 1 Sa'aban kiranya baru dua bulan dia pergi menghadap Ilahi. Sebelum tu mak berkali2 call tanya kami balik ke tak. Udi dah bagi tau akan balik pada raya ke 2..sebab sebelum ni kami banyak kali balik ke kpg untuk selalu melawat arwah dan abah yang masih tak boleh bangun.

Kami balik rumah MIL dulu. Cadang boleh la buka puasa di Chemor satu hari dan di Kuala Kurau satu hari. Tapi yang amat sedih keluar lepas zohor jalan jammed giler. We managed to arrive at 10 pm..ha ko buka puasa kat kedai mamak tepi jalan area Sungkai selepas dapat keluar dr. highway untuk solat asar. dah dekat pukul 6.45 pm masa tu. tak lama lps tu buka puasa...sedih la opah dengar cucu buka posa tepi jalan. ni opah buat kari, Hasif kan suka kari..kata opah. sian opah. 

Pagi raya kat kampung tak ade la bergambar mcm biasa. Kami semua merindui lontong arwah mak ngah Nani. Aku yang buat lontong di pagi raya untuk memastikan Zali dan Irfan dapat menjamah lontong walaupun mungkin tak sama dengan air tangan arwah. Aku tak berani nak tanya sedap ke lontong mak long buat ni. Biasanya semenjak arwah berkahwin dengan Zali dia akan buat lontong sebab Zali org Johor.

Ini  aja gambar2 kami di kampung.

 



Sebaik sahaja selesai solat Aidulfitri kami sama2 ke kubur Nani



Al Fatihah untuk Nani.

ABAH

Assalamualaikum w.m.t

Aku baru post pasal aku kehilangan adik Rosnani. Setelah 5 bulan berlalu aku kehilangan orang yang paling bermakna dalam hidup aku ...dugaan yang aku perlu terima dengan redho.

Pada 22/10/2014 aku menerima panggilan daripada mak bagitau abah pitam pagi tadi. Aku agak sedikit cemas sebab abah memang tak boleh berjalan since dapat stroke masa melawat arwah nani operation 2 tahun lepas. Tapi mak kata abah dah ok..aku minta mak bawak abah ke hospital. memang mak cakap tengah bersiap nak bawak abah ke klinik oleh adik aku Rafiq. Aku nasihatkan ke hospital terus dalam keadaan kesihatan abah begitu. Tapi abah berkeras nak ke klinik sahaja. Disebabkan bp tak stabil abah dirujuk ke hospital daerah P.Buntar.

Kalau menurut mak keadaan abah tak membimbangkan cuma tangan ada bengkak sedikit. Pada hari khamis tu dalam pukul 3 aku call abah. Lama aku bercakap dengan abah. suara pun ok. Dia kata abah dah sihat. " Hang pandai2 suruh depa bawak abah pi hospital hang tolong bagi tau Dr. uruskan abah nak keluar" aku cuma ketawa dan pujuk abah ok abah sure boleh keluar tunggu pengesahan Dr. lama aku borak dengan abah. Sampai rumah dalam pukul 7 dapat WA daripada adik bongsu aku kata abah tak nak bercakap dan muka pun pucat.

Aku serba salah, twin ada kelas mlm tu. Aku decided balik dengan Udi. Dalam perjalanan dalam pukul 9.00 lebih Rafiq call kata abah nazak. Aku hanya mampu berdoa dan meminta hubby balik dengan anak2. Sebaik sampai Tanjung Malim sekali lagi phone Udi berdering dan seperti yang aku jangkakan pasti berita dari Rafiq. Aku dengar Udi kata Innalillah...Aku tau dan aku tak bertanya lagi.

Aku seperti tak percaya dan tak boleh terima yang aku telah menjadi anak yatim...baru aku bercakap dengan abah petang tu punya lama..tiba abah dah tak ada. Semasa abah minta aku uruskan untuk keluar hospital ingatan ku kembali pada arwah Nani. Arwah Nani juga call aku malam sebelum dia meninggal minta aku bagi tau mak tolong keluarkan dia dari hospital.

Abah seorang ayah yang begitu mengambil berat bukan sahaja keluarga tetapi jiran tetangga, saudara mara dan masyarakat setempat. Dia sangat prihatin orangnya. Masa aku nak ambil peperiksaan penilaian darjah 5, abah akan tunggu aku belajar kadang sambil masakkan aku roti telur atau buatkan aku air. Masa aku hendak ambil SRP dahulu aku ingat aku perlukan buku rujukan, abah bawa aku naik motor ke P. Buntar. Malangnya tak ada buku yang aku nak..abah sanggup ke Taiping semata2 memastkan aku mendapat buku yang aku nak. Begitu la abah. Setiap kali menghantar aku balik ke SEMESTI abah akan tunggu sehingga bas sampai dan memastikan semua barang2 aku tak ada yang tertinggal. bukan itu sahaja dia akan jumpa driver dan konduktor bas untuk memastikan keselamatan aku dan arwah Nani. Sampai kawan2 aku ingat abah aku yang konduktor bas susun bag kami semua. Aku akan lambai abah sampai aku tak nampak abah masa tu. Setiap kali balik asrama aku sedih bila time lambai abah..masa dulu abah ada motor je jadi mak tak ikut la hantar aku ke Stesyen bas Ekspress tu.  

Sebaik keputusan SPM keluar abah yang sebok memastikan semua borang2 diisi dengan lengkap. Tapi abah tak pernah paksa kami untuk jadi apa yang dia mahu. Tentang course apa yang kami pilih abah tak kesah terpulang pada kami. Aku ingat bertapa bangganya abah menghantar aku ke sekolah berasrama penuh. Dia kata peluang ini bukan semua orang dapat. Aku pun dapat panggilan kedua. Abah memastikan aku mendapat tempat ke sbp. Dia kata along dah dapat 5A abah pastikan dapat pergi asrama penuh. Klu tak dapat 5A abah tak akan usahakan kerana mmg tak layak. Hanya dengan motor abah ke hulu hilir buat rayuan agar aku mendapat kemudahan pelajaran menengah yang terbaik. Ada rakan2 aku cakap aku begitu mengambil berat dan buat apa sahaja untuk anak2 aku terutama hal persekolahan. Tapi semua orang tak tau abah aku beri aku lebih daripada apa yang aku berikan pada anak2 aku. Klu bandingkan kemudahan dan pelajaran yang aku ada dengan abah separuh pun tak sampai anak2 aku dapat berbanding apa yang abah korbankan kepada aku dengan adik2. Aku mungkin tak mampu nak melawat anak diasrama dari P.Buntar ke Teluk Intan hanya dengan menunggang motor. Abah juga hanya dengan menunggang motor memastikan adik aku di MRSM Balik Pulau dijenguk walaupun bukan tiap minggu. Tapi itu yang abah lakukan untuk kami adik beradik. Memang selayaknya abah la orang paling berbangga bila kami semua berjaya menjejak kaki ke menara gading. Solat hajat untuk anak2 memang menjadi rutin abah.

Mungkin dulu aku tak tau. Setiap kali aku call bagi tau anak2 nak periksa abah akan bagi tau dulu kalau korang nak pereksa abah dengan mak bangun tengah malam solat untuk korang. Ada beberapa doa yang abah ajarkan. Maknanya itulah yang abah amalkan untuk anak2nya. Begitu juga hal cucu dia mmg prihatin.

Bukan itu sahaja, semasa aku mengandungkan twin dan hasif, abah menghantarkan doa melaui post untuk ayat2 yang perlu diamalkan semasa mengandung. begitulah abah. Semasa mengandung twin aku bagi tau mak teringan nak makan gulai udang yang abah masak. Seminggu lepas tu abah datang Shah Alam memasak untuk aku gulai udang dengan kacang panjang. Masa arwah Nani nak operation abah ke Johor Bahru untuk membantu Nani menguruskan persekolahan Irfan. Begitu lah abah dengan kami. Dia buat dan usaha buat yang terbaik untuk anak2. Aku pernah masuk ward sebab astma tapi aku malas nak buat mak dan abah risau aku tak bagi tau pun. Tapi naluri seorang abah dia call rumah twin yang angkat dia kata ummi warded. Marah betul abah.. dia kata pasal tak mau habaq kat abah..aku kata tak dak apa sikit je. Sikit pun takkan tak boleh habaq. takkan klu dah nak mati baru nak habaq kat abah. Bayang aku dah umur 4 series pun abah masih ambil berat dan jaga sama macam aku kecik2 dulu. Banyak kenangan aku dengan abah tapi disebabkan kehidupan aku di asrama seawal umur 13 tahun, aku jarang meluangkan masa bersama dengan abah.....

Pada 23/10/2014 bersamaam 28 Zulhijjah abah aku Muin bin Ahmad telah kembali menemui penciptanya. Kubur abah bersebelahan dengan kubur arwah Nani. Tiada lagi abah buat kami, tiada lagi angah atau pak lang muin untuk anak2 saudaranya, tiada lagi abang muin untuk sepupu2 abah dan jiran tetangga juga kehilangan abah. Terima kasih kepada semua atas bantuan dalam pengurusan jenazah abah sehingga selesai dikebumikan di tanah perkuburan Teluk Pial bersebelahan kubur arwah anak kedua abah Rosnani Muin. semoga roh abah dan Ani dicucuri rahmat dan dihimpun bersama orang2 yang soleh. Al Fatihah...Semoga abah aman di sana.

Kubur Abah bersebelahan kubur Arwah anak kesayangannya Arwah Rosnani (yang mempunya batu nesan hitam)

Monday, 29 September 2014

ROSNANI MUIN 1973-2014 (Part 2)

Assalamualaikum w.m.t

Nani tinggal di Johor setelah  berkahwin dengan Sajali dan dikurniakan seorang anak lelaki Muhammad Syafiq Irfan yang kami panggil Irfan. Seorang anak yang baik dan dididik dengan baik oleh mama dan papa.

Aku masih ingat semasa di mengandung Irfan dia hendak makan mee rebus dan karipap pusing. Kebetulan masa tu aku  out station di Johor sempat la petang aku ke rumah dia masak semua. Nani memang suka mee rebus. 

Bila Irfan berjaya dengan cemerlang dalam UPSR dia beria nak Irfan sekolah di SAS Putrajaya. Dia selalu kata Pak Ndak dan Mak long dekat boleh tengok-tengokkan Irfan.

Satu hari aku dapat msg dari dia, " long hang doakan aku, aku nak operate" tersentap juga aku kenapa? Aku call Udi aku tau dia akan citer dengan Udi. Aku kata jgn risau kwn k.long pun ada masalah macam hang InsyaAllah takde apa2. Rupanya she was diagnosed ovary cancer...Tapi dia kuat semangat.

Satu hari di depan surau Seksyen 3 masa selesai solat asar aku dapat panggilan drp. dia.Long hang doakan aku kuat, kimo ni sakit aku tak tahan. Aku hanya suruh dia bersabar. Aku tahan jgn menangis untuk memberi kekuatan pada dia. Kami lama bercakap. Apa yang aku ingat dia kata aku ni bertahan sebab Irfan je..aku kena kuat sebab Irfan. Tapi air mata aku berderai juga tatkala dia kata kalau dah takdir aku pi, hampa ( aku dan adik beradik lain) tolong Zali jaga Irfan tau.  Aku kata jangan cakap macam tu. Entah2 aku yang pi dulu. Umur tu rahsia Allah. Kita tawakal je.

Pada bulan disember 2013 aku ke Sarawak ada convention. Aku call mak tiba mak cakap Nani ada kat kampung sebab keadaan dia sangat tak sehat. Sebenarnya mak nak suruh aku pergi Johor tapi bila tau aku ada kerja dia tak jadi bagi tau. Sebaik aku balik dari Sarawak aku balik kampung. Keadaan dia agak lemah tapi masih ceria melayan anak-anak aku. Selepas sebulan aku balik kesihatan dia makin merosot..pada bulan April aku balik pergerakan dia sangat terbatas. Beberapa kali dia minta aku dia nak balik JB. Aku kata siapa nak jaga bersabar je..Dia pesan dengan aku dalam bulan May ada hari Anugerah Kecemerlangan SAS. Irfan dapat best student untuk form 1. Klu aku takde umur hang pi nanti tau. Aku hanya simpan kesedihan dalam hati je masa tu.

Tapi doa dia dimakbulkan, Hari Anugerah dipercepatkan sempat la dia merakam saat-saat membahagiakan seorang ibu melihat anak kesayangan menerima anugerah pelajar cemerlang daripada bekas Perdana Menteri Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi. Aku tau dia amat berbangga dengan kecemerlangan Irfan.

Pesanan terakhir dia meminta kami adik beradik jangan bergaduh dan berpakat selalu paling menghiris hati aku. Aku tau dia sangat sayangkan keluarga.

Pada 30hb May 2014 aku ada mesyuarat di pejabat. Habis dalam pukul 12 aku terus ke bilik tiba2 lagu cinta sempurna berkumandang dari handphone aku. Aku lihat call dari Udi adik aku. Aku tersentap, aku tau klu takde penting takkan Udi call aku tengahari Jumaat macam ni. Di hujung talian "Long, hang tau dah ke...(dada makin berdebar) Ani dah tak dak". Aku terima hakikat pendengan ku tak salah tapi hati kecil aku tak dapat terima apa yang aku dengar." Innalillah..." aku berkata lemah. Terpempan aku. Aku call kawan aku Mai yang satu sekolah dengan kami tak de jawapan..Aku call Ayeed..pun takde jawapan. Aku call salah sorang kawan baik arwah , Azie...pun takde jawapan. Aku tak tau aku keluar dari bilik aku terserempak dengan pegawai aku terus menangis semahunya..Pn. Hajar menenangkan aku dan dia pesan aku jangan terus drive balik. Aku call Azie balik tapi hanya tangisan aje yang mampu aku hamburkan setelah aku bagi tau Nani dah tak de. Kemudian Ayeed dan Mai call me back. Pada aku masa ni aku sangat2 memerlukan kawan2 yang tau macamana hubungan ku dengan adik aku ni sebab mereka yang bersama melihat perjalanan zaman remaja kami bersama di SEMESTI.

Sampai di kampung aku seperti tak dapat terima hakikat melihat jenazah adik kesayangan aku. Tapi bila melihat ketabahan emak yang kehilangan anak aku lebih tenang. Satu yang aku tak dapat sangkal walaupun dia lebih muda dari aku tapi Allah memilih dia. Sesuatu yang aku fikirkan. Dengan umur yang masih Allah pinjamkan adakah aku bersedia.

Aku membantu menguruskan jenazah. Masa mandi aku melihat kekuatan emosi emak. Memandikan jenazah anak sendiri dengan tenang. Ya Allah begitu mudah menguruskan jenazah Arwah sehingga disemadikan. Semoga kau tenang disana Rosnani Muin . 19081973-30052014 Al Fatihah







ROSNANI MUIN 1973-2014 - PART 1

Assalamualaikum w.m.t

Ya agak lama aku tidak update blog kehidupan aku ini. sebenarnya aku teruja nak cerita pasal dinner ASTI (Alumni Sekolah Menengah Sains Teluk Intan) yang kami tunggu -tunggu setip tahun. Pasti malam yang menggembirakan bagi kami apabila dapat bertemu dengan rakan-rakan lama dan bekas guru-guru kami di peringkat menengah. Ya 5 tahun kami tinggal bersama di asrama pasti dah macam adik beradik. Malangnya aku asyik bertangguh untuk update berkaitan dinner ni.

Masa dinner junior-junior bath SPM 90 semua bertanya , kak shila macamana keadaan Nani..Ya aku sangat beruntung sebenarnya adik aku Rosnani yang lebih dikenali dengan Nani bersekolah sama. Dalam kami 6 beradik hanya aku dan dia yang bersekolah sama sekolah. adik2 yang lain ke sekolah berasrama yang lain. Hubungan aku dan dia amat rapat. Aku form 3 dia mendaftar masuk form 1. Nani seorang yang agak pendiam compared dengan aku tetapi tetap meriah kalau dengan kawan2nya. Ada masa aku bergaduh juga dengan dia.

Apa yang aku ingat dia sangat manja, kalau balik ke SEMESTI semua dia nak bawa biskut, gula, susu dan mcm2 makanan nak bawa bekal. Aku selalu marah, hang ni garam kunyit tak nak bawak ke. Dia diam aje...aku marah sebab dia kalau dah sampai main gate SEMESTI aku yang akan heret beg dia sampai aspuri...marah la kan dah la angkut barang banyak.

Kemudian dia melanjutkan pengajian ke UTM jalan semarak. Aku di ITM. Dia selalu datang ke kolej aku masa tu. Dia suka buat part time kerja kat restoran selalu dia bawak makanan kat aku masa kat ITM. Lkemudian dia berpindah ke UTM Skudai. Jarang kami berjumpa, cuti tak sama. Aku la orang pertama dia bagi tau ada senior suka kat dia. Dia mintak pendapat aku, masa tu main tulis surat je mana ada handphone ni. Dia memang rajin tulis surat kat aku. Aku je kadang malas nak balas.

Pada tahun 1994, aku dah habis peringkat diploma, memang bercadang nak melanjutkan pelajaran keperingkat lebih tinggi. Aku tak tau masa tu adikku Nani, mengalami kemurungan akibat tekanan (itu yang doktor bagi tau). Aku bagitau kat mak, aku dah ambik borang nak apply sambung belajar, tetapi mak aku macam berat hati baru la dia bagi tau Nani bermasalah dan kalau boleh aku kerja dulu. Aku ingat mak aku kata kalau ada rezeki hang nak sambung belajar mak doa cepat atau lambat hang mesti dapat ijazah nanti. Aku akur memikirkan adik2 semua belajar. Aku pasti mak dan abah susah hati sebab nani sakit. Aku dengan abah berusaha berubat secara moden dan tradisional dan Alhamdulillah dia berjaya juga menamatkan pengajian di UTM walaupun pelbagai rintangan yang dia hadapi.



Thursday, 1 May 2014

SAMBAL BILIS BUNGA KANTAN

Assalamualaikum w.m.t

Hari ni nak cerita pasal makan. Dah lama tak update any resepi kan? aku dapat resepi ni daripada kawan aku Diana. hari tu hujan lebat sangat so terowong nak masuk perumahan aku dah banjir kilat. Since Diana duduk kawasan perumahan depan aku pun mintak belas ehsan singgah rumah dia. Hari tu aku dengan Hasif. Ambik dia balik dari sekolah. Dah basah lencun menggigil sejuk, takut dia demam aku pun singgah rumah Diana dan mintak hasif mandi. Alhamdulillah dan terima kasih bebanyak Diana.

Sementara hasif mandi kami lepak sambil dia susah payah pulak buat cucur nak jamu kami. Masa makan cucur dia keluarkan sambal dia kata mak dia bagi all the way from kuantan. Special sambal bilis bunga kantan. oh aku tak pernah rasa sambal ni, tau bunga kantan masak untuk buat laksa dan asam pedas je. Bila makan walllaaa mmg marbeles...aku pun apa lagi mintak le resepi. Masa aku nak balik dia siap tapaukan lagi untuk aku. Dengan muka tak malu aku ambik tanpa menolak. Serius sedap...

Satu hari kawan geng Cik Kiah SEMESTI datang rumah. Kebetulan time lunch aku ajak la Nor makan sekali. Untuk nambah lauk aku panaskan sambal yang Diana bagi. punya la Nor suka. Berlawan aku dengan dia tambah nasi. Baru ni dia hantar 10 kuntum bunga kantan mintak tolong buatkan sambal untuk agih kat kawan2 sekali. last week-end aku pun buat la sambal ikut respi mak diana. Dah siap aku  pack la..untuk Cik Kiah & Co..Hasif tanya eh buat sambal td lunch kan buat sambal ikan keli.  Aku jawab ni projek Cik Kiah..twin 1 pulak menyampuk oh ummi nak lepak ler tu..aku selamba jawab tak pe ummi lepak, ummi dah ambik SPM. Hihi dia jawab ye la ni nak gerak pegi discussion ler ni.....Alhamdulillah ayeed dgn mai suka sambal tu. Along (Zaihan) belum ambik lagi. Jum kita tengok resepi sambal ni

Sambal Bilis Bunga Kantan
Bahan2

Bunga kantan (ikut banyak mana)
Ikan bilis
Bawang besar, bawang merah dan putih
Asam keping
Cili padi (ikut suka kalau suka pedas tambah lagi)
Cili kering
gula dan garam
Minyak untuk menumis


Cara2

1. Hiris halus bunga kantan



















2. Kisar semua bahan2 kecuali  ikan bilis dan asam keping hingga lumat
3. Kemudian masukkan ikan bilis dan kisar sekali sahaja (bilis diblend kasar)
4. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang telah dikisar. tambahkan asam keping
5. Apabila kuah memekat masukkan bunga kantan dan masak sehingga kering















6. Masukkan gula dan garam kacau sehingga kering

Taraaaaaaa

Selamat Mencuba.

Thursday, 17 April 2014

HARIJADI TWIN YANG KE 17




Assalamualaikum w.m.t


Setelah beberapa bulan tak de update hari ni aku nak kongsi cerita pasal birthday twin yang ke 17. Sebenarnya birthday twin pada 7th march tapi haritu twin 1 ada kem Pemimpin Pelajar. The other week pulak ada latihan kawad dan cuti sekolah. Maka 29hb baru buat. Biasa la since form four aku bagi kebebasan kat derang nak celebrate macamana. Mula nak belanja kwn2 kat KFC je senang aku malas nak buat kat rumah. Twin macam tak setuju. they prefer to have BBQ birthday kat rumah and more friends can join. So we decided  to have BBQ birthday party at home. Semua nak dijemput kawan kelas, kawan persatuan, kat tuition also KRS members. Since tahun ni adalah tahun terakhir as school student let them enjoy together with their mates.

Aku prepare 4 ekor ayam, nasi goreng, sausage n some desserts. Frust puding kastad tak menjadi sangat sebab tepung tu tak sedap...huhu. Aku enjoy tengok they were so happy and kawan2 mostly aku kenal. Yang paling aku suka masa Twin ajak semua kawan2 yang lahir pada bulan March potong kek sekali. Rupanya ramai kawan2 dia yang lahir pada bulan March they are like brothers and sisters. Aku harap persahabatan anak2 ni berkekalan seperti persahabatan aku dengan geng Cik Kiah & Co (Sahabat2 aku semasa di SEMESTI). Now we are like big family dah macam adik beradik.


Ni la Birthday Cake (Blueberry Cheese  Cake) favorite twin yang di buat oleh aunty yani (neighbour aku)

 
Menu2 yang aku buat ringkas sahaja. Black pepper sauce mmg wajib ada
Aku paling suka gambar ni. March birthday boys and girls (gambar Mai tak termasuk)
See they are like sibling enjoying cutting the cake together

Their wish mesti semua nak dapat good result with flying colours dalam SPM this year

Teruja nak makan cake Aunty Yani 

Ni kawan2 tarian 

Ariff, Adam and Maisarah 
Paling melucukan anak2 tarian call cikgu faiz (guru in-charge tarian) yang tak dapat hadir sebab balik kampung dan dengan sporting Cikgu faiz menyanyi Birthday Song untuk twin over the phone. Twin 1 sebok mintak simpan cake tu untuk Cikgu Faiz. apapun aku seronok dengan kehadiran jiran terdekat sama2 mendoakan untuk twin.

Semoga anak2 Ummi menjadi anak yang soleh dan menjadi khalifah untuk keluarga. Tiada apa Ummi harapkan selain kebahagian anak2 dunia dan akhirat. Ummi amat mengharap semoga setiap apa yang anak2 lalui menjadi kenangan manis untuk dikenang. Ummi seorang yang sangat menghargai erti persahabatan. Semoga persahabatan anak2 berkekalan.





























Sunday, 19 January 2014

ROTI PURI

Assalamualaikum w.m.t

Banyak cerita tertunggak ni..ok jum kita jama' je lah. Aku selalu terfikir blog ni sebenarnya untuk bacaan anak2. So aku nak nanti klu jauh dengan aku atau bila aku dah tak ada anak2 akan baca dan akan mengingati semua yang kami sekeluarga lalui. Pada 14 Januari yang lps ( birthday aku) no cake tp roti jala. Anak2 klu dapat roti jala mmg sangat sukeeee. Yang nak menjala ni jer yang tak berapa nak suke. Tp bila anak2 suke kita pun mensukekan diri menjala hihi..

Pagi tadi semasa sidai kain kat belakang tenguk banyak kelopak jantung pisang kat bawah. Tengok atas...Taraaaaa...

Tanaman pusingan kedua dah pisang nangka ni...ada 2 pokok. satu lagi belum berbuah...Pagi tadi tengah fikir nak masak apa tetiba dlm fb group Resepi Kek dan Puding Lazat 2012 Untuk Dikongsi aku tngok ada post pasal Roti Puri ni. Pernah tngk open house rumah jiran lama dulu tp tak sempat makan. Hubby dan anak2 dok kata sedap. aku pun bertanya camana nak buat tp sekali lalu jer la aku tak salin pun. Lps tu ada dia post kat fb dia aku tak salin jugak lg. Tetiba td aku nekad nak buat. Walaaa anak2 suka sangat...
Sorry gambor blur




Ni Resepi dia Roti Puri (Resepi drp. Suwajer Zakaria)

2 cwn tpg gndum
1sb yis mauripan
2sb gula pasir*
1 st garam*
3sb minyak*
3/4 cwn air suam* (td saya guna air tapis biasa je)

Cara.
→Gaul tpung ngan yis
→Campur bhn yg bertanda *dlm cwn
→Uli smpai x melekat kt tangan (biarkan 30 min)
→lps 30 min tumbuk tuk buang angin
→bentukkan bulat sebesar bola pingpong
→leperkan smpai nipis (klu saya..saya akn biarkan bbrpa minit)
→goreng dgn minyak yg panas ttpi api sederhana.
→siramkan myk panas atas doh tuk jdikan roti gelembung.
→Masak hingga kuning

Kuah Dhall dia (Ni Resepi turun temurun keluarga aku)

Bahan2

Kacang Dhall (Rendam dari pagi-petang baru buat)
Sedikit Serbuk kari
Udang kering/ikan bilis
kentang

Bahan untuk tumis

Bawang kecil, putih dan besar
halia
Jintan manis dan putih
Serbuk lada hitam
Buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih
Sedikit serbuk kunyit
Daun kari

Cara2

Rebus Dhall dan serbuk kari sampai empuk, 
Masukkan kentang dan udang kering
bila kentang sudah empuk masukkan sedikit gula/perasa

Dalam kuali
Panaskan minyak  dan tumiskan bahan2 tumisan 
apabila tumisan sudah naik bau dan garing masukkan kedalam rebusan dhall tambahkan garam dan rebus sehingga pekat.

Lepas ni tak payah ke mamak lagi dah boleh buat sendiri senangkan..selamat mencuba.

Tuesday, 14 January 2014

DON'T STOP YOUR KID'S CREATIVITY

Assalamualaikum w.m.t

December 2013 yang lepas aku ke konvention Kumpulan Kreatif dan Inovatif kebangsaan Perkhidmatan Awam ke 30 di Kuching. Kreatif ni bukan pada kerjatangan sahaja , berfikir bertindak , mengatasi masalah pun pada aku perlu kreatif. Yang paling penting menangani masalah perlu kreativiti yang tinggi. kalau tak, tu yang boleh jadi tindakan yang kita ambil boleh membawa padah. 

Sekarang ni sistem pendidikan kita implement berfikir aras tinggi. Ini menggalakkan kanak2 sentiasa berfikir. Anak2 kita memang kreatif. Apa yang menjadi masalah kita sebagai ibu bapa selalu membantutkan kreativiti anak2 kita. contoh yang simple kadang anak2 kecil makan bersepah dah kita suruh dia stop suap sendiri kita yang suapkan sebab taknak bersepah. Ini secara tak langsung kita membantutkan kraetiviti dia.Banyak yang kita larang lama2 motor2 pada kanak2 ini tidak banyak yang digunakan.

Selalu kanak2 dapat water colour, wah seronok buat panting..memang namanya kanak2 dia fikir apa yang dia rasa nak buat je. Apa salahnye kita layan letakkan lapik, bagi kain lap dan sebagainya. Sebenarnya banyak yang anak2 belajar.


Kita tengok how concentrate he is, tiba2 kalau kita datang ask him to stop, frustrated lakan. Masa Saqif kecah macamni Hasif n twin 2 marah juga nampak kotor tapi ummi kata you guide him how to do proper painting. Last2 they enjoying painting together. Siap boleh cerita apa yang dia colour. 

Mula2 Hasif complaint ade ke tayar warna purple. after he finished the sand art see how nice the car is. Saya perhatikan masa buat tu mak ayah yang sebok suruh anak bubuh colour tu colour ni dah sesak kat area tu. For me let them with their creativity. Don't stop them. cuma kalau boleh saja tanya tyre selalu colour apa bila dia jawab hitam...haaa then you ask which sand is black. Tak payah kata eh jangan buat macam ni guna yang ini. kalau mcm tu biar mak je yang buat.


Creative card Saqif buat kat school. Tapi yang tak tahan semua water colour, magic colour dan serba makneka colour abang, Saqif jahanamkan....yang ni lagi creative hihi..


Dalam sport pun kena creative. Oleh kerana terlampau creative habis lampu pecah dan kipas kat rumah bengkok. Ini abang2 punya hasil creativity..grrrrr




Walaupun bersepah dengan aktiviti anak2 tapi kita sediakan tempat atau peralatan yang sesuai untuk anak berkreativiti....



Wednesday, 8 January 2014

PENAT TAPI MEMBAHAGIAKAN

Assalamualaikum w.m t

Dalam minggu ni hubby kena stay kat Putrajaya. Maka bersilat la aku dengan anak2. Semalam terpaksa bawak Saqif pi office sebab badan dia macam panas je. Suppose smlm 1st day dia kat tadika baru PASTI Al Qaleef.

So hari ni drama la dia ngamuk sakan..tapi dalam nangis boleh bye bye ummi sambil mualimah dukung dia. Aduh anak manja ummi ni.

Petang td hubby call mintak tolong hantar bank card dia tertinggal dalam keter..(script macam nak mintak belikan dompet baru for birthday jeeee). So keluar office td terus ke Putrajaya. Lps tu balik nak keluar ke skve sesat la pulak. mujur cepat perasan. Hasif hari ni tak pegi SRA so ummi kena ambik kat sekolah kebangsaan. Aduhhh

Sampai Elite jam pulak. OTW Hasif call lega dengar suara dia masa tu 6.45pm. Sampai sekolah Hasif dah maghrib, sian dia dah la pukul 8.00pm ada tuition.

Sampai rumah terus sembahyang, Hasif mandi dah keluar balik hantar twin n Hasif tuition pulak. Hasif ada homework pulak tu hari ni, selalu buat petang before pergi SRA tapi hari ni tak sempat ada pemilihan bola baling. 

Lps hantar balik mandi, dalam 9.30pm keluar balik nak jemput Hasif, twin habis 10.15. Tunggu punya tunggu hasif tak keluar lg rupanya hari ni register so class start lambat. dalam 10 lebih baru keluar. Lps tu pegi jemput twin pulak...sampai rumah mengemas dapur bagai...

Ni tengah tunggu Hasif buat homework, sian dia...Penat mmg penat tapi membahagiakan. Walaupun sekejap dengan anak tapi masa dalam kereta kita mendengar apa yang dia nak cerita..pasal sekolah, bola baling, bola sepak citer teachers semua..lg effective comunication rasanya. Lps tu abang2 citer pasal sekolah dia pulak (masa ni Hasif dah tertido dlm kereta). Cerita remaja sebenarnya lagi seronok warna warninyer...ohhhh semoga aku tak miss saat2 anak2 menginjak dewasa sebab tak boleh undo lagi dah. Penat tak apa  but I love the moment with them...walaupun hanya perjalanan menghantar dan mengambil mereka dari sekolah. Ummi love u boys.

Friday, 3 January 2014

PUDING RASAH

Assalamualaikum w.m.t


Dah lama tak update resepi. Puding ni antara puding atau agar2 yang saya suka buat. Selain dari cantik rasanya pun sedap. Resepi ni saya ambil dari majalah SAJI 2001. Ada cerita pasal puding ni. Masa twin tadika kat Tadika Sri ilmu dulu, klu ada jamuan saya buat puding ni teacher dia (saya tak ingat nama dia an Indian lady) suka sangat, saya bagi resepi dia tak nak tapi tiap kali jamuan dia request puding ni.

Puding Rasah

Bahan2
30 grms agar2 (satu bungkus cap burung tu)
1 tin susu cair (evaporated milk)
2 cawan gula (saya kurangkan sikit)
1 sudu esen vanila
6 biji telur ( saya biasa guna 3 je)
1 sudu besar gula dan 1 sudu besar mentega disatukan
2  sudu besar serbuk koko
1 sudu pewarna merah dan kuning (ikut suka la klu tak de apa warna can do)
1 sudu besar tepung kastard

cara2

1. Agar2 dimasak hingga larut kemudian masukkan gula
2. Telur dipukul sedikit sebelum dicampur dgn susu cair, tepung kastard dan esen vanila. kacau hingga sebati kemudian masukkan campuran gula dan mentega kacau rata.
3. Tuangkan adunan ke dalam periuk berisi agar2 dan jerang hingga mendidih. Bahagikan 3 mengikut warna
4. sediakan acuan bulat/empatsegi. Tuangkan adunan kuning ke dalam 3/4 tompok di dlm acuan. Ceduk pula adunan koko keatas adunan kuning td diikuti dgn adunan merah. ulang sumula bermula dgn adunan kuning semula sehingga selesai. sejukkan dan bila beku boleh terbalikkan ke dlm dulang dan hiaskan.

selamat mencuba.