Monday, 31 December 2012

KREATIF

Assalamualaikum w.m.t

Cuti sekolah anak2 asyik nak makan jer kalau ummi ada di rumah. Last weekend Mr Hubby ke Thailand. pagi sabtu hujan turun dengan lebatnya. Twin 1 request nak mintak breakfast dengan lempeng kelapa cicah sambal sardin. Aku check peti ais kelapa parut dah habis. terkilan jugak lakan tak dapat penuhi permintaan anak. Nak ke kedai mak ampun malas dan tengah hujan ni. Aku cari apa yang boleh ganti kelapa. Last2 aku buat lempeng bubuh nestum. Dia kata ok jer janji lempeng.

Masa buat sambal sekali lagi cili kering pulak habis ( sepatutnya on saturday biasanya aku ke pasar) since hubby tak ada susah nak keluar Chak la nak ikut bagai, makan jer apa yang ada kat rumah. So terpaksa la ummi memerah otak nak cari apa yang sesuai nak ganti dengan cili kering ni. Atas kebijaksanaan ummi wakaaa kaa aku pun cari serbuk kari ikan. Selamat ada banyak stok. maka jadi la kari sardin.. Surpriseeee !!!! anak2 semua suka lempeng cicah kari sardin. Twin 1 siap asked for more. Hihi gunakan apa yang ada..kita yang buat diakan..

Ada nasi lebih aku buatkan nasi goreng, pun licin jugak. Memang anak2 lelaki tengah membesar kuat makan betul. 

Maka disarankan kepada para ibu2 yang mempunyai anak yang tengah membesar sebagai Johan perlu kreatif guna la apa yang ada untuk memenuhi selera anak2. Jangan kalau tak de satu bahan tu kita cansell nak masak untuk anak2. 

On saturday baru ni, diaorang mintak nak makan mee rebus. Babah dia cadang makan kat kedai di Setiawangsa ada makanan utara. Semua taknak, nak mee rebus ummi buat.. terbaekk. Maka menu semalam adalah mee rebus utara dengan cucur udang makan sampai ke malam.

Tips.
1. Kalau tak ada asam jawa boleh la diganti dengan asam keping or vise versa.
2. Kalau nak buat jelatah ( untuk nasi minyak) boleh gunakan jus limau nipis jika tak ada or tak suka cuka. Tapi saya lebih suka guna sos cili sahaja instead of cuka or limau.
3. Kalau tengah masak sambal tiba kehabisan gula boleh gunakan gula merah ajer.
4. Aper pun perlu kreatif kerana kita yang buat dia betul tak. Happy masak

Thursday, 27 December 2012

KASUT FUTSAL TWIN 1

Assalamualaikum w.m.t

Ni ha baru ambik gambar kasut twin 1. Cantik tak. Ni la hasil setelah aku menunggu sampai nak check in tido kat Al Ikhsan tu.

Cantik tak?


Tapi babah pun dapat jugak. Aku dapat free sebab tahun ni AOTD decided tak nak bagi safety shoes dah (sebab dah banyak sangat) so kami dapat kasut yang sesuai untuk dalam lab. Since beli banyak dapat murah so Pn Shila yang baik hati ni belikan satu untuk Mr. hubby. Kira inadvance birthday present la ni.

Kasut untuk kesihatan
Walau macamana pun kasut ni jugak tetap pujaan hatiku. 

Hihi...

Monday, 24 December 2012

AKHIRNYA

Assalamualaikum w.m.t


Ha mesti yang tanya apa yang akhirnyakan??. Akhirnya keputusan PMR pun dah keluar. Alhamdulillah Twin 1 berjaya mendapat 6A2B dan twin 2 2A3B3C. Walaupun tak berjaya mendapat 8A Alhamdulillah mmg deserved la klu twin 1 happy sangat pasal tengok la usaha takat mana. Boleh tu dah dapat slip yessss 2 minggu belajar boleh dapat 6A. Aku sangat bersyukur pasal takut sangat dengan math diorg. Bygkan trial dapat math D. dah la lps paper math aku dengar dia cakap kat kawan dia uih soalan macam puaka doh. mau tak ngeri aku dengar. Alhamdulillah he managed to get A and twin 2 pun lulus dengan jayanya wpun trial terus E.

Aku pun dah tak target dia dapat straight A pasal PI mmg dia tak boleh buat (sebenarnya mmg tak habis baca pun). aku sangat risaukan BM dan Math dia. Tak sangka langsung BI yang B. Cikgu dia pun terkejut pasal dia tak pernah dapat teruk BI. Dua2 dapt B for BI. Tu aku kata dalam surah Yassin Allah dah kata `Kunfayakun'..kalau boleh gembira dapat A for math takkan tak boleh terima B for BI. Tu ujian daripada Allah hanya sedikit mujur B kalau C apa nak kata. Dia boleh jawap tu B dah dekat A tu. Holla hai...

Yer aku pun target ikut kemampuan anak2. Twin 2 tu mmg good enough sebab klu tengok trial mmg senak perut mak dia nih. Twin 1 tu mmg dia ada kelebihan. Dia boleh belajar dalam masa 2-3 minggu before exam jer. Nak buat macamana la dengan dia ni. Masa UPSR dulu pun trial math dapat C. Bila result keluar dia boleh cakap, A reserved for real exam..Tu la YDP PIBG for KRK pun cakap PN. Rosilah anak U nikan mmg last minute person la. Bukan senang nak catch up balik within a month math ni..tu la suka buat Ummi suspend. Akhirnya... both of U make us proud.

Tapi nuntut hadiah lebih2...masa result belum keluar diorg mintak kasut futsal dekat Al Ehsan. Aku kata kalau dapat 8A baru dapat. Twin 2 aku kasi discount at least 3 or 4 As. Tak tahan twin 1 mintak discount 5 to 6 As. Aku kata kalau 5As selipar pasar malam pun tak tentu dapat. Akhirnya aku deal at least 6As dengan syarat math A. Dia dah kata uih mmg tak dapat la.. Nasib la ummi kata.

Akhirnya...jeng2..
Yang ni twin 2 punya twin 1 tak sempat ambik gambar. 
 Nak pilih kasut pun twin 1 cerewet macam nak pilih bini sampai tutup kedai baru dapat. Dia punya warna biru (sebenarnya dia suka colour merah twin 2 yang suka biru.) Happy tak terkata dapat kasut futsal baru. Mak yang kelat nak bayar. Ni diorang balik kampung tolong jaga tukwan.

Akhirnya abah aku pun dah agak sehat sikit dah boleh balik kampung. so turn twin pulak jaga tokwankan.. 


Tuesday, 18 December 2012

BAJU RECYCLE 2

Assalamualaikum w.m.t

Semalam godek2 album twin terjumpa pulak t-shirt favourite diorang dulu sekarang ni dah jadi favourite Chak. Chak untung la dapat baju yang sama ada 2.

Gambar twin  dan Hasif (twin 1 dgn t-shirt favourite)

Twin 2 dengan t-shirt corak sama

Yeahhh after 9 years Chak pakai t-shirt yang sama
 T-shirt ni opah diorang yang belikan masa twin umur 6 tahun. Gambar kat atas tu ambik masa twin umur 7 tahun.

Aku memang sayang baju anak-anak walaupun dah lama. Bila tengok adik pakai baju abang teringat zaman abang umur sebaya dengan adik. Sebab tu aku simpan baju abang2. Tapi bila sampai Chak aku dah bagi kat causins aku pulak sebab rasanya takkan nak simpan kat cucu kut. Lagi pun dah menimbun bila Chak dah tak muat bagi jer yang elok2 tu kat orang.

Baru ni 2 begs aku bagi untuk misi kemboja. Office mate aku kata kat sana budak2 berlenggeng jer siap tak pakai kasut lagi. Walaupun aku dah tak dapat tengok baju tu tapi aku tau ada orang yang lebih memerlukan dapat pakai. Dulu aku bagi orang2 asli kat BBSA. Kalau lalu depan rumah nampak macam twin pulak ha ha ha..

Tips.

1. Simpan baju dalam plastik atau gantung jangan kena habuk.
2. Biasanya aku tag age bagi setiap bag yang aku simpan senang tak de tiba2 bukak dah adik tak muat.  
3. Ceritakan resume baju2 tu kat anak2, contoh sapa bagi, beli kat mana or sempena apa...jadi dia seronok..macam baju kat atas tu bagi tau kat dia opah yang belikan kat pasar pagi kat kampung jer, tapi twin suka tak bermakna baju yang mahal jer tahan lama kalau jaga elok beli kat tempat biasa pun tahan dan cantik... 

Friday, 14 December 2012

BAJU RECYCLE

Assalamualaikum w.m.t


Ada gak untungnya anak semua boyskan. Baju boleh turunkan kepada adik2. Tapi yang paling kesian Chak ler manjang dapat baju, seluar hatta kasut yang bukan second hand lagi tapi mau third hand (tgh dia belum pandai demand bagi jer pakaikan).

Masalahnya bukan sibling dia aje boy cousin diapun ramai boy. Cucu mak aku semua 6 only 1 princess out of 6 tu. Belah hubby pun only 4 out of yang berbelas-belas tu.

Lepas twin dah besar sikit aku passed baju diorang kat Irfan anak buah aku. Lepas tu Irfan pulak passed baju tu + baju dia n kasut ke Hasif   then turun ke Chak. 

Cuba tengok gambar-gambar ni. Rompers ni dah berumur 12 tahun masa twin umur 3 tahun sebaya dengan Chak .

Ni Hasif masa umur 3 tahun masa dinner kat Food Tech BBQ

Hasif ceria dengan peminat2 dia


Chak dengan romper yang sama pada umur yang sama

Tengah tunjuk perasaan tak nak pegi nursery pasal abang tak pegi school.


 Aku cari jugak gambar twin dengan rompers yang sama tak jumpa la pulak. Masa Hasif pakai tu full dress sama dgn twin selalu pakai. tapi bila sampai Chak t-shirt kat dalam dah tak ade dah.

See, selagi boleh pakai turunkan jer la kat adik-adikkan. Baju sekolah memang tak dapek la nak buat baju keturunan sebab half of the year kena tukar baju baru dah. Kalau seluar celah kangkang mesti koyak, baju sekolah agama tang lutut kalau tak berlubang memang tak sah la...

Habis baju glamour shila muin ni simpan tuk menantu to be je la kut yer...hi hi
 

Monday, 10 December 2012

CERITA MAHA 2012

Assalamualaikum w.m.t

Rasanya ramai yang pegi MAHA 2012 pad 23 Nov. hingga 2 Dis. 2012 baru2 nikan. Aku kena duty kat booth MPOB pada 27 & 30 Nov. baru ni. Memang tak best la tak dapat jalan2 sebab duk jaga booth. Dapat tengok pameran dalam dewan A tu ja la tak de la beli orkid ke, jagung kat lelong sejuta jagung tu mmg tak dapat la. Tapi aku dapat satu pengalaman menarik dari seorang pesara merangkap pekebun (kira peladang kut sebab tanah dia besar gak)

Ada sepasang pasangan suami isteri datang booth kami masa tu, yg suami duk berminat la dgn ada satu alat nak kait buah yang isteri datang kat aku dgn sorang kawan, dia nak mengadu selalu tak cukup bekalan baja di kebun dia. Dia complain kata kenapa kerajaan tak ambil berat bekalan baja ni. Dia cadangkan MPOB jadi agen untuk jualan baja.  Kami tanya kebun Mak Chik di kawasan mana dan berapa keluasan. Kebun dia ada 50 ekar ko..patut tak cukup baja dari PPK tu. So macam2 la kami layan Mak Chik tu. Saya cadangkan since Mak Chik ada kebun yang luas dan ada modal tak berminat ker nak jadi pengedar baja jadi Mak Chik takde masalah untuk kegunaan sendiri. Dia kata dia tak cukup pekerja.

Apa yang menarik dia cerita masa mula2 kawin suami dia cadang nak beli kereta. Tapi dia tak setuju dia kata baik duit tu beli kebun. Dia kata diaorg kerja dekat so bertaun la naik motor jer takde masalah. Dah dapat tuai hasil kebun dia beli tanah lagi camtu bila dapat hasil beli lagi tanah. Dia kata untuk anak2 tak tau nasib nanti. Sekarang ni semua anak2 dah berjaya gaji pun selesa so dia tetap tambah beli kebun kenapa...??? dia  kata tu semua untuk cucu2 bukan untuk dia kita tak tau Dik bukan semua cucu bagus dalam akedemik sekarang ni ada degree pun tak tentu dapat gaji selesa. Anak2 tak tentu boleh bagi kesenangan kat cucu2 saya esok. Nampak berwawasan betulkan Mak Chik tu. 

Sekarang dia dah pencen (dulu dia kerja makan gaji sambil buat kebun) masih ke kebun. Dia kata ada orang kampung yang pandang negative kat dia tua2 dah nak mati pun asyik beli tanah lagi..dia kata biar la tapi Dik sebab saya tau saya akan mati la saya berusaha beli kebun lagi tu semua untuk cucu2 saya, bukan untuk saya dan Pak Chik. Aku kagum dengan Mak Chik ni, kawan aku usik dia Mak Chik sekarang mesti dah pakai kete Merc kan..dia tak mengiyakan tapi dari air muka dia aku tau ...jawapan dia. Aku dapat sesuatu la dari pasangan Haji Buang dan isteri ni...beliau beruntung mempunyai isteri yang bijak, berwawasan dan tidak mendesak serta sabar (klu tak dah lama dia setuju nak beli kereta sebaik sahaja lepas kawinkan)

Walaupun aku takde kebun 50 ekar tapi aku tetap berbudi pada tanah aku yang sekangkang kera ni..

Pisang tanduk yang ku tunggu2 dah berbuah pun



Pokok delima yang ditanam sebaik sahaja pindah ke Desa Alam baru nak berbuah jugak


Betik ni dah beberapa kali berbuah, jiran2 pun dah merasa
Bunga kertas yang dah dua kali pindah rumah sebaya dengan Hasif
Ni pokok mengkudu kesayangan aku. bukan senang nak tanam pokok ni
Pokok nenas batu dan bunga yang tumbuh sendiri hihi

Bunga sepit udang hanya berbunga lepas dibubuh baja

Ok tak hasil kebun Shilamuin ...






























Friday, 7 December 2012

Menu Depavaali yang tertunggak

Assalamualaikum w.m.t

Tu dia dah nak Hari Natal mak chik shila baru nak update menu Deevali. Ishk punya la lama tak update. Bukan apa sebok maklum la hujung tahun ni.

Jum kita tengok menu Depavaali, ada cerita sebenarnya masa tu. Anak-anak mintak Ummi buatkan nasi ayam. sian dah lama tak masak special (nasi ayam dah kira special huhu) untuk my heroes. Aku list up apa nak beli n hubby punya duty untuk ke pasar sebab konon aku nak mengemas rumah, basuh baju dan yang sewaktu dengannya.

Tetiba aku dapat call dari sorang sedara (anak sepupu abah kira 3 pupu kut), tanya tau tak kat mana Seksyen 15 Shah Alam. Mmg la tau dia kata nak jumpa aku kat situ. Aku tanya apa halnya dia kata tak pe nanti jumpa kat sana. Aku ingatkan dia nak mintak tlg carikan tempat or nak pegi somewhere kat Shah Alam area ni aku tak kesah la nak tlg. Lagipun mmg dah lama tak jumpa. Biasa la kita ni org melayu dgr sedara nak datang rumah sebok la suruh anak buat air pastu breakfast dah habis suruh twin 2 beli kuih kat gerai depan rumah. Aleh2 kawan dia yg datang jemput saya, tak masuk rumah pun. Saya pun tanya sebenarnya apa cerita. Rupanya nak bawak saya pegi meeting MLM. Ya Allah saya mmg tak berminat tapi apasal tak terus terang jer kan. Tapi saya positif dgn mengatakan takpe ini cara nak bertemu dengan saudara lama tak jumpa kut. Tapi saya mmg tetap berdoa jangan la terpengaruh ckp la pendapatan berapa puluh ribu pun. 

Masalahnya dah pukul 12 tghari tak habis lagi camana ni projek nasi ayam teman. ishk...Dalam kul 12.30pm kakak tu antar balik rumah tak masuk pun. Twin tanya asal tak ajak sedara ummi masuk kami dah sediakan air dan kuih. Tak pe you all makan jer sedara ummi nak cepat. Twin 1 heran ...dia kata laaa ingatkan tak jumpa cari rumah kita tadi.

Aku terus la bersilat basuh ayam dan rebus ayam. Aku tak nak anak2 kecewa tak dapat nak makan nasi ayam. So jum kita tgk resepi nasi ayam express Shilamuin

1. Mula2 bersihkan ayam lepas tu rebus ayam dengan halia dan bawang putih.
2. Toskan sementara tu sediakan bahan untuk perap ayam

Bahan2 Perap.

Sedikit jintan manis dan putih
halia
bawang putih dan merah
(semua di atas ditumbuk)
kicap manis
sos cili maggi halia dan bawang putih (klu tak ada yg biasa pun boley)
sedikit garam
madu
(Perapkan ayam yang telah direbus)
Kemudian gorengkan
Sup 
  Tumiskan bawang dan tambahkan lada hitam dan sedikit lada putih dalam air rebusan ayam Cincangkan tomato masukkan dalam sup
Perisakan.

Nasi

Selalu aku tumis, Devaali punya versi dah tak sempat
Masukkan beras yang dah dicuci dan toskan dalam air rebusan ayam
Masukkan sedikit minyak gorengan ayam beserta serdak bawang daripada ayam sekali
Titikkan serai (kalau suka, pandan pun boleh)
Masukkan sedikit garam dan masak macam biasa.

Sos

Biasa aku masukkan blended Chilli dan bawang putih, tapi deevali version ada leftover sambal nasi arab aku masukkan terus tambahkan sos chilli maggi halia bawang putih.
tambahkan gula merah, sedikit air asam jawa (aku tak guna cuka sebab takut anak2 tak tahan)
masukkan kicap manis rebus sampai pekat
tambahkan sedikit serbuk kacang tanah... 

Taraaaaa dah siap

Nasi Ayam Express
Alhamdulillah anak2 kata sedap (ke dah lapar sangat masa tu dah dekat pukul 1 pm lebih). Itu la kadang jadi ibu ni kita kena kreatif sesuaikan apa yang ada di dapur dan masa yang terpaksa kita kejar.

Tips

1. Ambil minyak selepas gorengan ayam yang pertama atau kedua untuk masak nasi sebab kalau selepas habis nanti bawang tu dah hangit menyebabkan nasi rasa pahit .
2. untuk reuse minyak masak terpakai paling banyak guna untuk 3 kali gorengan sahaja kerana selepas itu minyak masak telah bertukar physicochemical characteristics dan tidak sesuai untuk food consumption, juga akan mengakibatkan carsinogenic yang sangat bahaya untuk tubuh badan kita.




Thursday, 22 November 2012

KISAH HUJUNG MINGGU 4

Assalamualaikum w.b.t

Sorry yer lambat sikit nak update. Biasa la cerita hujung minggu aku mesti la pasal nak uruskan anak2. On 10th until 12th of Nov. Hasif ada Super Caliph Camp di Kuantan. Hasif memang looking forward nak join camp tu. Siap jumpa teacher incharge `cikgu mak saya benarkan saya ikut tapi mak belum bagi duit lagi' ha ha siap mintak reserve tempat lagi tu, cikgu cerita kat aku masa aku buat payment. Masa bayar hari tu yuran dia RM130, tapi sekolah bagi discount lepas tu jadi RM110 je. Meh kita tengok gambar Hasif semasa bertolak..

Bersama kawan2 4 Utarid Shafiq, Imran dan Farhan
Excited breakfast dengan susu jer
Semasa tunggu bas dengan Farhan

 Masa  petang tu Chak dah sebok tanya mana abang Chik ni tak balik school lagi ni. Suruh babah ambik kat surau cepat la dah maghrib ni. Haha ingat pulak kat abang dia, kalau ada asyik gaduh jer. 

Petang tu twin pegi main futsal, tinggal la ummi dengan Chak jer. aku pulak plan nak masak kuew teaw goreng. Masa aku sebok kat dapur Chak tengok TV. Aku sambil panggil gak la dia...Saqif buat apa tu? Dia jawab Chak buat keja ni. For me ok la as well dia ada dalam rumah jer..Habis masak aku pun pi la nak main dengan Chak. Ya Rabbi apa dia buat tengok nih...

Dibedakkannya carpet ummi dia.

 Agak bosan duk sorang2 patut la aku ingat aku tumis kuew teaw tadi wangi sangat rupanya beradu dengan bau bedak talkum dia...Tanya sapa buat ni...Chak la ngaku lak tu.Twin balik marah dia, siap merajuk pulak tu pas tu ubah tajuk mana abang Chik ni, nak kena marah ni dah maghrib tak balik lagi. Abang kata abang Chik jalan2 Chak tinggal sebab main bedak..

Sok pagi-pagi  Chak ada tugas lagi...jeng jeng

Supervised abang long cuci carpet

Yang dia tak cuci pun siap bukak baju mandi kat depan gate tu. Tu la dia kalau hujung minggu memang kadang naik sawan aku nih. Kalau twin tak de kat rumah memang rasa hilang tangan n kaki sebelah. Rasanya ada hikmah jugak la twin tak nak masuk asrama, hihi boleh tolong ummi dia kat rumah..

Hasif balik hari Isnin. Sampai jer dia bagi resit kat aku pas tu cakap Ummi teacher gave me RM20 balance of the fee sebab ada discount. Sorry yer Mi, Hasif pakai dulu nanti Hasif bayar balik yer. Duit Hasif masa tu dah habis. Aku kata tak pe Ummii bagi duit tu kat Hasif sebab Hasif amanah bagi tau Ummi dan Hasif mengaku guna duit tu inadvance. Alhamdulillah dia tau walaupun cikgu bagi duit tu kat dia tapi dia tau duit tu bukan duit dia.

Sorry la yer kengkawan cerita last 2 weeks ni..Sebok la lambat sikit nak update. Sok kita citer menu cuti deepavali la plak k...


Thursday, 8 November 2012

SYUKUR

Assalamualaikum w.m.t

Office aku berpindah kat bangunan baru di Ibu pejabat. Masa sebok2 pindah ari tu aku kehilangan pendrive unit. Dalam tu semua ada research report, semua data pasal ISO, statistik mcm2 lagi la. Mak aih memang 2 hari tak lalu makan aku dibuatnya. PA unit aku pun dah merata cari. Benda tu mmg kat aku, Mmg aku yang hilangkan. Doa jgn cakap la sebab sblm pindah, lab aku nak kena audit by IKM.
Tapi Allah maha besar, ada org bagi tau cuba cari dalam handbag selalu apa2 awak selalu je semua sumbat dlm HB. Haha handbag aku mmg mcm store mcm2 ada, jadual peksa anak ada, bil jgn ckp la semua ada letrik, syabas , cukai pintu tanah semua ada...bla bla... aku cari pun tak jumpa2. tapi tau apa yang aku jumpa.... jeng jeng
Loket aku, sampai tak ingat yang aku ada loket ni.

  Maknanya dah lama loket ni ada dlm HB ni. Rasanya masa aku pindah rumah bubuh dalam bekas kecik tu agaknya tak bukak2 bekas tu sumbat jer. Tak puas hati aku selongkar bag tu kirai atas meja last2 aku jumpa jugak dah termasuk dalam sampul surat cukai pintu hahaha. Cukai pintu tu dah bayar tu yg tak perasan....
Akhirnya
Betulkan kadang kita tak sedar..Allah selalu beri lebih dari apa yang kita minta. Kita selalu lalai dan ada masa tak tahu bersyukur atas nikmatNya. Saya sangat berharap jumpa pendrive tu tapi Allah temukan dengan loket saya tu.. Syukur Alhamdulillah.
Satu lagi masa karnival sekolah anak pihak AJK PIBG pinjam alas meja saya untuk meja jualan makanan (alas meja ni satu adik saya bagi beli kat Bandung satu lagi alas meja kain Phua hadiah drp kawan dari Sarawak). Aleh2 lps karnival hilang..jenuh tnya guru n En Nash leafhanded (YDP PIBG-dia yg suruh saya bwk), semua tak tau. Mula2 ralat la jugak tapi aku pujuk hati ni kata tu bukan rezeki aku latu. Masa awal Sept. Twin 1 call dari sekolah kata alas meja Ummi jumpa dah ada kat store. Masa balik dia kata satu jer satu lagi dia dah letak tepi tapi dah hilang. Marah la jugak pasal tak terus ambik jer. Esok dia tnya, ustazah kata semua kain dan baju dalam store dah hantar kat rumah anak2 yatim. Aku pun niatkan klu dah sampai rumah anak yatim aku sedekahkan la klu ada rezeki aku balik la alas meja tu kat aku (yang kain phua plaktu).
Lepas pmr twin1 tolong kemas store lagi aleh2 jumpa balik alas meja tu. Kali ni mmg dia bawak balik terus la. Kuasa dan kebesaran Allahkan, kalau mmg rezeki kita ada mmg ada mungkin cepat atau lambat atau Dia ingin menduga kita. Allah selalu memberi lebih daripada apa yang kita pinta..tapi bagaimana kita dengan suruhan dan ajaranNya...tepuk dada tanya iman... 

Wednesday, 7 November 2012

Terima Kasih Cikgu Juhaida

Assalamualaikum w.m.t
Semalam banyak status dalam FB aku masuk pasal result UPSR mungkin ditunda ke hujung bulan November. Maka berlanjutanlah debaran bukan anak2 tapi parents termasuk la adik aku yanng menunggu keputusan anak buah aku Si Syafiq Irfan tu.

Dalam kecoh pasal result UPSR tu aku teringat 4 tahun lepas masa  twin darjah 6. Twin 2 aku tu ada masalah suka menulis lambat dan selalu tak cukup masa bila buat exam. Ada guru dia cadangkan aku cuba masukkan dia ke kelas khas tapi kena dgn kebenaran Dr. mmg la berat hati aku nak letak dia dlm kelas khas tapi kalau tu yg terbaik aku akan buat. Aku hubungi Cikgu Shalawati guru Su peperiksaan. Dia call aku Puan saya rasa tak perlu la saya dah tgk result dia dari std 1 dia ok. Tapi disebabkan dia ada masalah saraf dan motor masa lahir aku bawak juga dia pergi PPUM.Mula2 jumpa pakar kanak2 dia mmg tak de masalah kesihatan pastu refer to phycologist pulak. Masa tu dia tnya Ummi pasal adik kena jumpa pakar sakit jiwa tu bukan ke untuk org gila. Sayu hati aku..(dlm hati adik ummi bukan nak hantar adik chek sakit jiwa ummi perlu tau punca kenapa adik selalu tak cukup masa dan selalu tak dapat buat penulisan dengan baik padahal adik ada idea dan boleh menulis dgn baik.) Aku ckp kat dia nanti Dr. ni boleh bincang dengan adik macamana adik boleh dapat markah tinggi dalam penulisan. Hasilnya IQ test twin 2 mmg sama dgn twin 1 dan mendapat score yg sangat tinggi. So IQ tak de masalah cuma masalah motor akibat lemas masa lahir (leaking of oxigen), tu yg selalu buat dia lupa dan lambat dalam penulisan.

Satu hari guru2 membuat perjumpaan dengan student n parents yang ada gagal dalam any subject ujian sumatif. Twin gagal dlm penulisan bygkan dia dapat 18%. Aduh dah Std 6 tu. so semasa perbincangan dgn cikgu BM dia iaitu Pn Juhaida aku cerita la masalah dia ni. Dari pengalaman seorang guru dia kata kita mesti cari punca kenapa Shadiq tak pernah habis jwb soalan penulisan ni padahal dia bukan murid yg bermasalah linus (membaca dan mengenal huruf). Lepas bincang dia kata kat saya puan boleh tak saya mintak Shadiq ni balik lewat dlm setengah jam 2 atau tiga kali seminggu. Saya nak buat intensif dan nak cari cara yang sesuai untuk dia. Saya kata tak pe cikgu kalau cikgu boleh buat tuition untuk dia saya sangat berbesar hati. Apa yang buat aku terharu apa kata dia tak puan saya bukan bermaksud suruh buat tuition atau nak kenakan apa2 bayaran. Dia student saya saya bertanggungjawab atas kemajuan pelajaran dia. Ya Allah ikhlas sungguh dia. Maka setiap hari selasa dan rabu klu tak salah saya twin 2 perlu berjumpa cikgu Juhaida selepas habis waktu persekolahan. 

Orang selalu complaint guru2 buat tuition. Pada aku tak salah guru2 buat tuition selagi dia tak ganggu tugas hakiki mengajar kat kelas. aku tgk guru2 yg buat tuition semasa waktu kelas mereka tak pernah pulak mengajar dgn separuh hati. So  pada aku yg tak puas hati guru2 buat tuition , itu kelebihan mereka boleh mengajar apa salahnya diorg buat tuitionkan. 

Berbalik cerita twin 2, semasa result keluar twin 2 berjaya mendapat A untuk penulisan dan pemahaman. Bygkan masa awal2 tahun tak pernah lulus siap dpt 18% lagi boleh dapat A. Jadi anak2 ni kita kena cari punca kenapa dia bermasalah dlm sesuatu subject dan perlu beri semangat pada dia. Saya juga berterima kasih pada Cikgu Norzita (kebetulan masa tu dia jiran saya) yang bersungguh2 mengajar anak2 saya untuk math n BM masa tuition. Cikgu Zieta ni pun komited masa waktu mengajar hakiki walaupun buat tuition. takde pulak saya dengar guru2 ni mengajar sambil lewa dlm kelas kerana buat tuition. Moral of stories nyer guru2 sekarang masih komited dan ikhlas dalam mendidik anak bangsa bukan hanya mengejar RM sahaja seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak baru2 ini akibat gaji guru telah naik. Apa2 pun TERIMA KASIH Cikgu Juhaida yang sangat prihatin. Tahniah...

 

Thursday, 1 November 2012

Cucur Jawa

Assalamualaikum w.m.t
Baru2 ni ramai yang tanya saya resepi cucur jawa. Cucur jawa ni favourite anak2 especially si Hasif. Dolu2 arwah nenek sedara yang aku panggil Tok Yam yang selalu buat kuih ni. Lepas dia dah meninggal (Al-Fatihah) mmg aku jarang makan dah kuih nie. Nasib baik mak aku pandai lagi buat kuih nih. Masalahnya klu org dolu2 mana ada pakai sukat. Lepas try n error aku dapat la satu sukatan yang boleh digunapakai.Agak2 klu aku tukar nama jadi cucur banjar org jawa marah tak? ha ha ha

Ni le rupe cucur jawa tu
Bahan2
 1 cawan tepung gandum
 1 setengah cawan tepung beras
 1 sudu kecil air kapur makan
 1 cawan gula pasir campur gula merah. (yg ni depand klu suka manis lebihkan gula pasir)
 1 cawan air
 sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
1. Campurkan semua bahan2 kering
2. Masukkan air sedikit2 dan tambahkan air kapur sambil menggaul tepung tersebut agar gula merah tidak berketul.
3. Setelah sebati ambilkan senduk dan hendaklah diadun dengan belakang senduk untuk memastikan agar tiada tepung yang berketul dan untuk memastikan gula betul2 telah larut.
4. Biarkan sekurang-kurangnya 4 jam. (Jgn masukkan dlm peti ais)
5. Panaskan minyak dengan menggunakan kuali yang melengkung, gorengkan sesenduk adunan.(kalau nak kuih yang besar pakai senduk besar, klu nak yg comei pakai senduk kecil shj. Saya guna senduk kecil sebab blh dpt banyak hihi)
Abaikan background tu sebab ni jer kuali lengkung yg kecil saya ada

klu kuih tu kembung ditengah dan membentuk mcm renda kat tepi tu jadi ler


Sebaiknya perlu ditoskan agar minyak tidak bertakung dalam bahagian yang mengelembung

Tips
1. Perlu diadun(klu org banjar ckp dipisat) lama, ini betujuan untuk membentuk bahagian yang kembung itu ringan dan bersarang. Tepung gandun dan beras mempunyai kuantiti gluten yg berbeza. jadi untuk membuat gluten netting yang baik perlu diadun lama2.

2. Tujuan ia diperap adalah untuk menjadikan kuih lebih ringan semasa fermantation proses dan membentuk lapisan udara apabila digoreng

3. Jangan gunakan api yang terlalu besar apabila menggoreng, takut cepat hangit sebab kuih ini mengandungi gula.

OK SELAMAT MENCUBA SEMUA

Pengalaman Bersama Twin Menghadapi PMR-Part 2

Assalamualaikum w.m.t
Saya dah start cuti 8hb. Sept. 2012. First paper was on Tuesday 9hb. Petang tu mcm biasa twin tetap pegi padang main bola. Pagi tu nak ikut Hasif pegi training bola yang tu mmg saya tak bagi. Bukan apa saya tak nak apa-apa perkara yang tidak diingini menjelang hari peperiksaan. Setakat main biasa tak pe la. Tu la untung anak lelaki ni dia cool jer. Malam sebelum tidur diorang baca Yassin dan bersama-sama Sholat hajat. Seminggu sblm tu ada cakap kat babah dia Ya Allah seminggu lagi twin nak PMR ni..Dgn cool jugak babah dia cakap habis nak buat macamana takkan nak mintak Kementerian ubah tarikh kut, ermmmpp

Pagi tu diorang sarapan dengan roti dan minum air Yassin yang telah dibekalkan oleh pihak sekolah masa sholat hajat perdana. Sampai depan pagar saya pesan kalau gementar baca ` Rabbis Rahli.......' Boleh twin 1 cakap, kami ok jer Ummi tu yang nampak gabra..Pulakkkk??? Pihak sekolah menganjurkan bacaan Yassin , sholat Duha dan hajat setiap pagi pada pukul 7.45 setiap hari sepanjang anak2 menghadapi peperiksaan. Saya amat menyokong usaha dan ikhtiar yang dilakukan pihak sekolah agar anak2 dipermudahkan semasa menghadapi ujian ini. Sekolah anak saudara saya adik2 junior yang membaca Yassin sepanjang senior menghadapi exam. Saya rasa sekolah lain juga ada pelbagai cara bersama2 untuk mendoakan anak2 ini. Itu saya rasa satu perkembangan yang amat bagus. Tepat 8.10 am anak mula menjawap peperiksaan dan ibu bapa juga selesai bersolat hajat. Kebanyakan ibu2 meneruskan bacaan Yassin dan ada yang membaca Al-Quran.

Anak2 mengaminkan doa yang dibaca setelah taklimat sebelum melangkah ke dewan
Twin 1 melangkah dengan senyuman diiringi doa oleh seorang ibu
Twin 2, selamat berjaya adik, Ummi berdoa setiap langkah adik sehingga adik tidak kelihatan masuk ke dewan
Sebelum masuk aku memastikan semua keperluan anak2 telah ada sebelum aku bergerak ke surau. Ada juga pagi tu anak2 yang kehilangan slip peperiksaan dan ic. Guru2 dan ibu2 disitu menenangkan anak ini. Borang disediakan kpd. sesiapa tertinggal dokumen penting ini.

Aku lihat guru2 sevens ni mmg komited dalam memastikan seselesaan anak2. Pada mula ketua pengawas peperiksaan tidak membenarkan anak2 membawa air masuk. Terima kasih cikgu NurAzita (klu tak salah saya) telah berbincang dan anak2 disediakan air Yassin dan dibawa ke dalam dewan.

Ibu bapa yang dapat bersama-sama  setiap pagi di musolla sekolah (ni hari kedua- masa hari pertama mmg penuh)

Seorang bapa yang tidak henti-henti membaca surah Yassin sehingga selesai anak menjawab kertas
Setiap kali anak memasuki dewan aku perhatikan dan yakin bapa ni bersembahyang sunat. Aku dapat tahu bapa ini akan mengambil cuti setiap kali anak2 menghadapi peperiksaan. Aku kagum dengan komitmen bapa ini.

Salah sorang ibu yang aku temui mengajar aku erti redha dan bertawakal. Aku tanya anak kelas mana. Ohh dia kata anak saya kelas biasa jer kelas pelajar sederhana. Tapi shila saya tetap datang bagi semangat kat anak saya. kita jgn bezakan anak-anak ni. Dia bagi tau saya ketua pemimpin pelajar sevens ni dulu pun dari kelas sederhana tp PMR dia berjaya mendapat 8As. Dan sekarang Nawazir antara pelajar harapan untuk SPM 2012. Bagus saya pikir ibu ni seorang yang terbuka. Setiap anak kita perlu hormati dan bagi peluang Kami berbincang banyak perkara kerana anak beliau juga meminati bidang kulinari macam twin 2. tu yang kalau boleh nak try apply aliran ERT masa form 4 nanti.

Saya bertemu dengan seorang isteri kenalan suami. Ibu ni memang mengutamakan pelajarann anak-anak. dia tak boleh memandu tapi kebanyakan aktiviti yang dianjurkan pihak sekolah dia pasti datang. Anak beliau antara pelajar yang dalam kelompok pelajar cemerlang juga. Pagi tu dengan menaiki teksi dia datang dengan membawa bekalan untuk anak. Dia nak pastikan anak makan, makanan yang beliau masak. Begitulah ibu. hari kedua dia datang dengan motosikal kerana anak talipon bekas pencil tertinggal, dia datang dgn membawa pencil case anak,tapi saya dah mintakkan  daripada guru yang bertugas keperluan anak ini. Dia sampai anak dah memasuki dewan dan anaknya tenang sahaja. Ya Allah katanya ini la Allah permudahkan katanya dengan perasaan lega.

Masa tengahari sebelum paper ke 2 dua habis seorang ibu datang mengucapkan terima kasih pada saya kerana bagi breakfast kat anak dia masa first day tu. Saya pun tak ingat anak yang mana kerana saya bawak bnyak hari tu saya tau selepas paper pertama anak2 tak sempat ke kantin dan anak saya makan sikit jer pagi tu pasti lapar. (Saya bawak roti sapu peanutbutter jer pun). So saya bagi jer la mana anak2 yang belum makan dan tak bawak bekal. Oh saya kata roti jer pun tapi saya rasa macam kenal ibu ni. Selepas anak masuk kami sama2 ke surau baru saya teringat kakak ni ibu kepada pelajar terbaik SPM 2011 aliran sains. Saya bersama para ibu pelajar yang menerima anugerah kecemerlangan untuk 2011 makan bersama pada majlis sebelum ini dan salah seorang adalah ibu ini. Kak Noriah namanya.Anaknya yg mengambil PMR adalah anak bongsu. Masa tu hanya 2 orang saja ibu yang bekerja lain2 adalah surirumahtangga sepenuh masa. Dalam hati mak aih semua anak yang cemerlang ibunya surirumahtangga pasti semua keperluan anak terjaga.

Kak Noriah dan salah seorang ibu sahaja iaitu seorang guru yang bekerja. Kak Noriah pesan walaupun kita bekerja, kebajikan anak jangan kita abaikan. Bermakna kita  perlu pandai membahagi masa dan kita kena kerja double lah. Lagi satu dia treat anak ikut keadaan. ada anak yang pandai urus diri dan belajar sendiri. ada yang perlu perhatian lebih daripada kita. Katanya anak sulung dia pun mcm twin mmg kena pantau berbeza dgn anak no 2 dan 3. Tak per kita penat masa ni jer kena sabar. Satu lagi jgn kedekut dgn anak. Dia menghantar anak tuition budget tinggi jugak la. Tuition la anak2 ni buat latihan. Klu jenis yang boleh belajar sendiri dan selalu bertanya dengan guru tak pe tak pergi tuition pun tak apa. Tak perlu membazir dengan benda2 yang bukan keperluan. Kita utamakan keperluan pelajaran anak2 dulu. Sampai masa kita akan dimurahkan rezeki untuk memenuhi keinginan kita. Kita dahulukan anak2 dulu. Terima kasih kak Noriah atas peringatan.

Masa third day ada sorang pelajar perempuan demam, kebetulan saya lalu depan bilik rehat tu. Cikgu NorAzita bagi tau sorang pelajar demam, mmg panas bdn dia. Sepatutnya dia kena ambik pereksa dlm sick bed tapi pengawas tak cukup. Ubat boleh diberi dgn kebenaran parents sahaja. Aduh..sian kebetulan saya ada bawak air Yassin. Saya lapkan muka   dan sendi2 dia sambil berdoa, kasihani anak ini YaAllah dan permudahkan dia yang sedang menghadapi peperiksaan ini. Ayah pelajar ini akan datang tetapi waktu peperiksaan kertas ke 3 akan bermula. Kami beri dia semangat. Alhamdulillah anak ini nampak bertenaga dan bersemangat. Sebelum dia masuk ke dewan dia mengucapkan terima kasih dan menyalami saya. Saya peluk dan beri kata2 semangat. 

Seronok pun ada bersama sepanjang 5 hari ini melihat gelagat anak2. Pelajar senior juga datang memberi peransang kepada anak2 saya. TQ Ammar, Ghafar, Sofi, Shazwan dan Hidayah. Thanks for your doas and support. Ada yang kata soalan math macm puaka doh !! (script budak skrag). Lepas paper BM, Aisyah kawan twin since primary school jumpa saya huhu aunty rasa nak berenti ambik PMR camni..saya kata satu malaysia buat soalan yg sama klu Aisyah rasa susah kwn2 lain pun rasa susah jgn risau. Si Amie anak senior saya masa kat SEMESTI pulak lepas paper PI siap cakap mati semangat macam nie. Tapi bila lepas paper BI saya tanya macamana ok aunty semangat hidup balik ha ha ha seronok dgn gelagat anak2 ni.

Syauqi ckp, mak ngah ni salah pilih bidang sepatutnya mak ngah jadi cikgu sebaiknya cikgu kaunseling. Ohhh cinta saya masih pada research dan Quality management. Kepada Anak2 semua kita tunggu sahaja kepuntusan dengan redha...





Thursday, 25 October 2012

Pengalaman Bersama Twin Menghadapi PMR- part 1

Assalamualaikum w.m.t
Macam aku janjikan semalam aku nak kongsi pengalaman aku sepanjang bersama anak2 menghadapi peperiksaan. Twin ni memang kalau nak suruh study kena closely pantau dia tengok la ni...

sempat lagi tu godek phone

pastu...

sorang kat bawah sorang kat atas,


sudahnya...
twin 1 meniarap sambil mata tgk adik main game

macamana tak hangin. tapi bila dah dekat exam nampak la diorg macam dah terasa aura tu. Sepanjang PMR alhamdulillah cuti aku diluluskan. Aku perlu bersama-sama twin sebab paper dia pagi dan petang. Kalau kita diberi kelapangan aku galakkan kita bercuti la sepanjang anak-anak ni periksa. Biar kita sama-sama memberi semangat dan menjaga keperluan dia semasa peperiksaan penting macam ni.

Sebelum peperiksaan sekolah telah mengadakan bacaan Yassin dan Sholat hajat perdana untuk calon2 PMR dan SPM 2012 di surau Mawaddah Seksyen 7. Saya mengucapkan terima kasih atas kerjasama daripada AJK surau tersebut dalam menjaya pelbagai program yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Sehari sebelum tu program restu ilmu dijalankan dimana calon2 PMR memohon maaf daripada guru2 dan memohon restu dihalalkan segala ilmu yang dicurahkan. Program ini sangat bagus dimana guru2 merestui dan mendoakan semua anak didik agar dipermudahkan apabila menghadapi peperiksaan nanti. Saya menasihati twin agar meminta maaf juga pada kawan2 atas segala kesalahan kerana peperiksaan yang akan dihadapi ini memerlukan ketenangan semoga dengan bermaafan dengan kawan juga akan memberi kemudahan nanti. Aku tengok dlm tweeter masing2 memohon maaf dan siap mentioned apa kesalahan atau ada yang terkutuk la mcm2.

Semasa program Sholat hajat perdana hari tu pihak sekolah menjemput seorang ustaz untuk memberi tazkirah serta motivasi kepada parents and calon2. apa yang dapat aku kongsi ialah:

1. Maafkan segala kesalahan anak2 kita dan beri restu kepada mereka.Jaga kebajikan anak2 terutama makanan dan kesihatan mereka sebelum dan semasa peperiksaan.
2. Waktu pagi sebelum anak2 keluar suruh mereka sarapan tetapi jangan beri mereka makan, makanan yang mereka tidak biasa untuk mengelakkan masalah tidak selesa semasa menghadapi peperiksaan. Beri mereka minum kalau boleh susu kambing. susu lembu akan membuatkan anak2 mengantuk. Seeloknya minum air zam-zam jika tidak ada digalakkan meminum air yang telah dibacakan dengan 30 juzuk Al-quran jika tidak pun surah Yassin.
3. Kalau diberi kelapangan bercuti lah dan bersama anak2 semasa mereka menghadapi peperiksaan. Biasanya kita nak anak2 score apa salahnya kita sama2 bersama berjuang dengan mereka dengan membaca Yassin atau Al-Quran sepanjang anak2 menjawab peperiksaan sambil mendoakan anak2. Kemungkinan semasa anak2 buntu tidak dapat menjawab pada masa yang sama ibu bapa mendoakan Ya-Allah jika waktu ini ank aku dalam kesukaran dan kebuntuan aku mohon rahmatmu agar dipermudahkan dia mengingati apa yang telah dipelajari dan hanya kepada mu aku memohon agar diberi kelapangan kepada nya. Semoga anak-anak dipermudahkan pada saat itu. Itulah yang dikatakan bersama-sama berjuang dengan anak
4. Ibubapa dan guru2 digalakkan bersedakah sebelum dan semasa anak2 menghadapi peperiksaan. Bukan sekadar dgn wang ringgit doakan juga anak2 lain juga dikira bersedakah.
5.Untuk anak2 jaga tingkah laku dan perkataan. Hendaklah memohon maaf dengan ibubapa, guru2 dan kawan2.

Itu antara apa yang saya dapat ingati pesanan daripada Ustaz pada malam itu. Nanti kita sambung part 2 apa yang berlaku semasa minggu peperiksaan. Saya telah berjumpa dengan ibu2 yang lain dan antaranya ibu kepada best student SPM 2011 Sevens. Beberapa nasihat yang dikongsi bersama dengan saya ..tungguuuuu

Selesai Solat lihat la calon2 tetap gembira menjamu selera bersama2
Twin 2 bersama anak jiran kami Syafiq

Semoga berjaya dengan cemerlang semua anak2 yang telah menghadapi PMR2012..


Wednesday, 24 October 2012

Dugaan Keluarga Saya

Assalamualaikum w.m.t
First of all aku nak minta maaf lama tak update. Banyak perkara yang berlaku lately. Semasa twin sat for PMR last week mmg aku tak sempat nak buat apa concentrate kat both of them. Sian Hasif dia pun nak exam masa tu ummi langsung tak revised pun dgn dia. Nanti aku buat N3 pasal pengalaman bersama twin menghadapi pmr. Ada banyak perkara menarik yang nak aku kongsi expecially peranan kita as parents bersama anak2 dalam keadaan stress exam ni.

Ni aku nak cerita 2 weeks before pmr abah aku kena strok. Harap kawan2 semua dapat doakan speedy recovery for my abah. Aku dapat call dari mak kata abah sakit tak boleh bangun now masih dalam emergency room. Aku berdoa abah tak de apa2. Aku terasa dalam hati jangan la abah dapat strok. Dalam pukul 9 mcm tu Udi called mmg sah abah dapat strok. Malam tu jugak kami ke Johor yang ikut only Chak n Hasif. Twin terpaksa tinggal takut tak dapat balik before Monday. The last week for PMR preparation. Dugaan sungguh. Abah kena sebelah kiri. Pagi tu aku gantikan mak jaga abah. aku tengok mak dah penat sangat. Udi sampai dah t/hari tapi waktu melawat baru boleh datang tengok. Alhamdulillah ingatan abah tak terjejas. Kesian Udi dia dah dlm bas nak balik Trengganu, somewhere kat Pahang bas berenti rehat dia tukar bas pulak menghala ke Shah alam. Then next morning balik rumah ambik kereta drive ke Johor. Alhamdulillah urusan surat jaminan kerajaan mudah sekarang guna applikasi HERMIS.

Ni la Abah masih menjalankan tugas-tugas dgn menghubungi seseorang berkaitan mesyuarat.


Abah mmg minat kerja-kerja NGO nih. kami nah halang pun bukan dia dengar tapi kita kena la paham tu minat dia lagipun dia kata tak salahkan tolong orang. Kami adik beradik kesian dia kadang mmg tak sempat nak berehat kat rumah. Pagi tadi mak call kata abah sedih sangat ingat nak raya AidilAdha ni. Selalunya dia la yang urus bab2 surau ni. dia nak pastikaan ada orang yang akan baca khutbah, Imam dan lain2 program di kampung. Mak kata abah nangis sedih aku dengar. Tapi kami redha mungkin ada kebaikan yang kita tidak lihatkan.

Mungkin ada yang bertanya kenapa abah ada di Johor sedangkan kampung kami di Kuala Kurau Perak. Sebenarnya abah nak melawat adik aku , Nani kena menjalani operation. dia akan bantu sehingga Nani betul2 sehat untuk menghantar n ambik Irfan anak buah aku tu dari sekolah. Mungkin abah stress kut, aku tau abah amat menyayangi anak2 terutama anak2 perempuan sebab tu dia nak Nani happy tak nak Nani stress. Dugaan. Aku sampai rumah Nani pun tak boleh bangun langsung, aku bg semangat jangan risau tentang abah. Paling kesian sekarang mak, kena jaga dua2 kat rumah Nani. Tapi aku bersyukur adik ipar aku menjaga kebajikan mak dgn abah sangat baik. Thank U Zali. Semoga dia tabah menghadapi dugaan ini. Nani sekarang kena Kimo. Kami saling memberi semangat. Nampaknya dia diberi kekuatan. Aku berdoa semoga cell kanser tidak menyerang dia lagi setelah operation dilakukan. Sekarang another 5 cycles Kimo for her. harap dia kuat semangat.

Dugaan yang Allah beri kita kena terima dengan redha hanya doa dan usaha yang dapat kita lakukan. Yang penting solat jangan tinggal walaupun hanya berbaring..mohon semua doakan yang terbaik untuk abah dan adik saya Nani...