Wednesday, 25 December 2013

AKTIVITI CUTI SEKOLAH PART 2 (DEERLAND TEMERLOH)

video

video



Assalamualaikum w.m.t


Sorry yer lambat nak update. Banyak benor aktivities cuti sekolah ni. Untuk ke Deerland , lps balik menuju ke lanchang ada satu simpang ke kiri. Signboard pun ada. Nampaknya my boys lebih minat ke deerland compared to elephant. kat sini banyak lagi binatang yang ada. Nak masuk kena bayaran tp. makanan untuk deer  disediakan. My boys sangat la enjoyed kat sini. Jum kita tngok some activities kat Deerland ni.


Chak enjoy feeding deers

Haha semua kejar twin 2 nak makan 

Chak nak bawak balik sekor deer ni 

Twin 1 suka tengok kucing hutan ni so cute
Ada Brani...

Tengok Hasif pegang snake selamba je




Twin 1 said cantik la corak dia..eeeee

Percupin yang comel tapi garang tu

Ada ayam putih


Itik yang sangat cantik

 Cuba la bwk anak2 ke sini sure budak2 suka.... Sorry video kat atas pulak uploadnyer.













Friday, 13 December 2013

AKTIVITI CUTI SEKOLAH PART 1 (KUALA GANDAH, TEMERLOH)

Assalamualaikum w.m.t

Awal cuti sekolah baru ni, kami menziarah mak ngah aku di Bentung. Hubby kata jum jalan2 bawak anak2. My cousin suggested kami ke Kuala Gandah tengok gajah dan deerland. Mesti anak2 suka. Kami sampai awal tak sempat la nak tengok elephant show. Masuk ke National Elephant Conservation  Centre ni for free tapi dialu-alukan sebarang sumbangan.


Anak2 berpeluang feed the elephant. Kat situ ada jual tebu RM3/ikat.

 There are my heroes. Tengok muka Chak tak puas hati tebu dah habis. 
video
They were very happy to feed the elephants exp. Chak and Hasif. Aku lebih berminat tengok pokok2 herba yang ditanam dikawasan tu..Lepas tu kami planned ke deerland pulak..









 

Sunday, 8 December 2013

KERENAH SAQIF HADRI

Assalamualaikum w.m.t

Dengan anak umur bawah 5 tahun ni apa pun derang buat comel jekan. Si Chak ni sebab abang dah besar2 dia agak petah sangat bercakap. Kalau suruh buat kerja sekolah mula je rajin lepas tu macam2 alasan. Chak penat la, td dekat school dah banyak Chak tulis.

Ni Chak tengah semangat
Chak dah penat la..                                                                                                                             





Akhirnya...
 
Cergas je pun

video

Macamana nak buat tu???
 






Wednesday, 20 November 2013

HILMAN JATUH LONGKANG, ATUK NAK PERGI KONVO

Assalamualaikum w.m.t

Lama tak buka cerita...ok pada 23 Oct lepas saya dapat panggilan..Ummi adik jatuh longkang kat school seluar koyak. Ummi kata ok nanti mintak babah hantar seluar kat school. No!!! not seluar kaki adik luka terkoyak...What????. Hello Pn Rosilah ke ni..saya ni Cikgu Bahar..(Pengetua sekolah twin merangkap mantan cikgu saya semasa di SEMESTI)..yer cikgu ok ke anak saya (mode suara nebes). Luka agak dalam ni rasanya kena jahit. Cikgu tolong hantar anak saya ke KPJ Selangor yer. ...Kemudian hallo Pn. ni kak Ana (PK HEM) sekolah pulak telefon. Dapat call lagi dari guru bertugas Pn. Kavita, don't worry we are OTW to KPJ. Hope to see U at emergency hospital ye..Cikgu Kavita (guru bertugas pulak call)..Aduhh aku call hubby tak dapat. habis semua kwn2 area S.Alam aku call mintak tlg. Aku kat Bangi. tak lama lepas tu managed to call hubby. kalut punya pasal hp terlupa nak bwk..Ishhh..

Syukur Alhamdulillah, twin 1 yang uruskan pendaftaran klinik semua. I thought lps jahit boleh balik..rupanya kena jahit dlm bilik OT. So aku uruskan guarentee letter dari office jer. hati mmg dupdap mcm nak pecah. Actually masa tu my twins menghadapi final exam. Twin 2 tngh buat paper pendidikan seni keluar nak ambil air for his classmates. Penutup besi longkang yang dia pijak reput and broke down. Besi tu yang koyakkan kaki dia...kejadian tu hari Rabu. aku cadang nak balik kampung jaga abah on Friday tu. Emak nak attend Konvo adik ke 5 aku di UTM Skudai. camane ni??? Kalau cansell means that mak tak jadi pergi konvo. Sian pulak adik aku Rafiq tu. Abah dah la tak boleh pegi, kesian dia susah payah by his big day Abah dan emak tak dapat bersama pulak. aku 2 kali konvo abah dan mak meraikan..so aku tak cerita pasal twin 2 lg. Tngok macamana.. Aku sampai dia dah keluar dr. recovery room lepas keluar dari operation theater...

Tengah ceria dengah twin1

Solat duduk
Pengalaman pahit ada hikmahnya. Twin dapat belajar bahawa walaupun dalam keadaan sakit solat tetap wajib ditunaikan. Mungkin kat sekolah dah pernah belajar teori..sekarang masanya praktikkan.
Dah siap balut
Aku sampai dah siap balut. Atuk dapat tau jugak adik aku bagi tau..Mak dah susah hati. Sapa nak jaga abah..Aku yakinkan mak bahawa besok Hilman akan keluar In Sya Allah. Alhamdulillah Khamis petang dia dah keluar. Dr. jumpa aku terangkan bahawa keadaan Hilman stabil dan tidak ada yang membimbangkan. Besi tu hanya guris tulangnya sahaja no raptured. 2 jahitan dalam dan 3 jahitan luar. Alhamdulillah.
saqif ceria dalam bas
Maka jadi la aku balik kampung dengan saqif naik bas. Babah jaga twin 2. Malam tu mak dah jumpa Twin2 dan tngk dia ok baru mak setuju nak ke Johor. Alhamdulillah as planned.
Abah masih tak boleh bangun akibat stroke
Sayu hati aku kat kampung tengok keadaan abah. Aku masak la apa yang abah suka. aku betul2 berterima kasih pada adik ke 3 aku Rozman (kami panggil Ap). Dia yang tolong mak jaga abah di kampung. Aku sendiri pun rasa aku tak dapat jaga abah seperti apa yang Ap buat. Terima kasih Ap. Klu dia tengah makan atau tidur dengar abah nak buang air atau apa2 permintaan abah dia bangun uruskan abah. Tinggal makanan dia..pahala untuk kau dik. Siapa kata anak lelaki tak boleh jaga ibu bapa..Adik aku rafiq pun habis belajar di UTM mmg bercadang akan tinggal di kampung memandangkan keadaan abah yang memerlukan. 

Aku balik buat dressing kat twin 2..Aduh teruk lukanya rupanya. tapi dia berjalan merata siap masak lagi kat rumah aishhh 
3 jahitan luar
10 hari cuti
Ha ha Exam kena ambik jugak

Pada 30th adalah hari anugerah Kokurikulam SMK Seksyen 7. patutnya bth twin berkawad. Of couse aku tak benarkan twin 2 participate. Tapi dia tetap ikut aku ke sekolah nak tngk pun jadi la. dengan kaki berbalut tengok abang kawad..Semangat.
video
Twin 1 row depan kanan sekali. Mana tak semangat Guru PK Kokurikulum Pn Che Sapura pun cedera tetap datang juga..tahniah
Pn Che Sapura sampai berpapah    
Macam tu la cerita twin 2 yang mencemaskan aku di office. Ini adalah kali ke 3 twin 2 dijahit..before this kening dan dagu dah berjahit...boy always a boy...

















 





 

Monday, 21 October 2013

CERITA HARI RAYA AIDUL ADHA 2013 @ DESA ALAM

Assalamualaikum w.m.t

Tahun ni sekali lagi hari raya haji kami beraya di Shah alam. Memandangkan raya hari Selasa dan hari Rabu anak2 bersekolah maka kami ambil keputusan raya di sini jer. Lagipun twin tengah final exam dan hari Rabu ada paper BM. 

Pagi Raya aku sediakan ketupat nona tapi special ketupat beras nasi dagang.
Ni la ketupat nasi dagang
Semua suka ketupat ni. Aku buat kuah kacang dan beriani ayam jer. Aku masak simple aje sebab malam ada majlis lain....Pagi2 Hasif tak jumpa baju raya dia. Pakai jer la baju yang kaler lain drp kitaorg ni. Hilman pulak tak jumpa sampin. errrr..pagi2 kecoh..At last semua ke surau Al-Amin untuk sembahyang raya tanpa makan dulu kecuali Chak dan Babah je..Lepas solat raya baru makan dan semua tukar uniform tolong orang buat majlis korban pulak.


hasif sudah lari thema

Sebenarnya hari ni aku nak buat majlis birthday untuk Hasif dan Saqif. So dari pagi ler memasak. In between tukar baju raya balik sebab ada beberapa jemputan korban dan aqiqah . Penat tapi seronok. Mmg kalau nak mudah order jerkan tapi kalau boleh biar le tetamu tu merasa air tangan kita. Aku nak pilih menu pun pening sebab nak ler sesuaikan menu untuk budak2 sekali dah nama birthday party (tak lar party sebenornya). Maka aku buat spagetti, pulut kuning dan kari ayam serta puding roti caramel. Adik aku pulak datang bawak lontong..so meriah jugak la menu. Penampilan istemewa  karot kek dari Dellcakes. Meh kita tengok gambor2. Gambar tetamu tak sempat nak ambik. To Aziah.jordan sorry yer gambar kenkawan yg datang tak sempat. Kepada jiran2, kawan2 dan saudara mara terima kasih kerana sudi memeriahkan majlis. klu ada kekurangan pohon maaf yer.












 Yang girl ni anak buah aku birthday bulan oktober jugak

Happy Birthday to Hasif, Saqif and not forgotten to Kakak Farah Adriana. Semoga menjadi anak yang soleh dan solehah . Amin








Sunday, 13 October 2013

NASIB KITA TAK SERUPA

Assalamualaikum w.m.t

Entry hari ni pasal kehidupan pulak. Aku nak cerita ni bukan nak besar diri atau nak bangga kata aku baik tak..Jangan salah sangka ya.

The story goes like this cheewah..Pagi tadi kami suami isteri breakfast kat seksyen 2  gerai roti canai Mie. Sebelum smpi gerai tu aku pi ATM kat sebelah keluarkan duit sebab lps tu nak p pasor. Tiba nampak ada mak cik jual lempeng kelapa masak kat ctu. aku pun order satu. Pastu p gerai Mie order roti canai lagi sekeping dengan air suam. mr Hubby siap order 2 keping. Sebelah kami ada dua lelaki depa minum jer.

Roti canai dah habis baru lempeng smpi..alamak mkn separuh dah kenyang. tapi istilah membazir tak de dlm kamus aku maka aku pun makan pelan2. hubby lagi la dah tak larat. Tiba aku tengok salah sorang lelaki tu bangun cakap2 kat org gerai air sebelah. lps tu dengar la Mie dan org kat gerai air tu sembang..Rupanya dia bagi tau dia tak boleh bayar air..nanti dia bayar.  Rupanya both of them are sibling. Hubby ckp anak yatim, mak ayah dah tak ada. Diaorang tu ada masalah mental (senang cakap fikiran tak sesempurna kita ni).. Dia duduk Seksyen 16, hubby pernah kerja kat area sana so kenal la. Nak bagi kerja pun susah dulu pernah ada orang offer kerja tp tak lama diorg kuat berjalan. Bayang pepagi dah sampai ke Seksyen 2 dari 16 jalan kaki. Aku kata aku respect la pasal dia tak tipu or mencuri. Dia terus terang bagi tau dia tak de duit nak bayr..aku pandang mereka sian tp nampak diorg sangat attached each other borakk sambil minum2. Hubby kata mmg depa ni pi mana2 mesti berdua...

Masa nak bayar air aku tanya adik tu diorg tu dah bayar ke belum "ala kak derang tu dah biasa minum kat sini mmg tak pernah bayar pun"  tak lama aku tngk budak tu buat sign kat adik gerai tu suruh tulis..Aku pun suruh adik tu kira sekali air diaorg berdua tu. "tak pe kak klu dia tak bayar pun kami tak kesah derang tu bukan betul pun' sedih aku dengar..aku kata " tak pe hari ni saya byrkan untuk derang" tak pe kak..Aku kata tak pe la hari ni saya bayar tak banyak mana pun..minum je pun.

Aku masih pikir lg diaorg tu masa dlm kete. Tiba2 aku kesal ckp kat hubby apa la salah td kita belanja diorg roti canai kan..mana tau budak tu bermasalah..ish entah2 tak makan lg. Aku makan sampai sendat perut orang kat meja sebelah minum jer tu pun tak mampu nak bayar...Aduhh apa la aku ni kan..Dalam hati aku berdoa Ya Allah lindungi la pemuda dua beradik ni. klu tengok derang ni normal jer. Itu la nasib kita ni tak serupa maka bersyukur apa yang telah Allah berikan pada kita dan jangan bongkak dengan apa yang kita ada dan miliki.(ingatan untuk diri sendiri).

Semoga pemuda yang aku jumpa pagi tadi akan selalu dilindungi Allah dan dikasihi oleh kita semua. jangan la ada insan yang menganiaya mereka Amin

Sunday, 29 September 2013

AGAR-AGAR LAICI MARIA

Assalamualaikum w.m.t

Hari ni hari mengemas sedunia kami anak beranak..pagi2 hubby dah mintak masak nasi lemak. Klu nak masak nasi lemak aku kena la swatakan mengemaskan. so...Twin 1 tolong kat dapur , myself sapu sampah, twin 2 mengemop, Hasif basuh bilik air daaannn Chak n babah kemas pourch. Ok kan



haha ada pekerja bawah umur hihi..Alhamdulillah semua buat kerja dengan baik. Lepas tu Twin 2 tanya eh ni kek apa..tengok ada dlm tupperware atas meja. Kek tu aku buat semalam bawak ke rumah jiran lama di Bukit Bandaraya untuk majlis doa selamat sempena Fatin & Mitlan akan ke Mekah menunaikan Haji. semoga mendapat haji yang mabrur. Kek tu aku pakai tepung segera je..
Aku sekarang suka guna magic pan jer..
Malam ada satu lagi majlis doa selamat  kat Desa Alam. Sebenarnya kami kenal jiran2 yang lorong lain atau jauh sikit kat alam maya via whatapp je. So semalam sempena jiran lorong belakang nak pi haji maka kami pun group gegirls ni berkumpul dan berkenalan. Aku terlebih rajin semalam buat agar2 laici. Resepi ni aku dapat drp officemate aku , Mariatul..so aku kata ni agar2 maria..To Shiela kadir juga semoga mendapat haji yang mabrur.

Ni la rupa agar2 maria. Aku suka tengok buih2 tu




Tu la rupa agar2 ni aku suka buat n makan..jum kita jengah resepi

Agar-agar Laici Maria (Resepi asal drp. Pn Mariatul)

Bahan2
1. 1 tin laici (buah laici racik dan susun atas bekas)
2. sebungkus agar2 strip (aku suka cap burung layang2)
3. 1/2 tin susu pekat
4. 5 cawan (mug) air
5. 5 biji telur (tapi biasa aku guna 3 jer.) - asingkan putih & kuning
6. 1 sudu teasam limau (aku ganti dengan satu sudu makan sanquick oren)
7. 1 sudu teh essen vanilla
8. Gula secukup rasa

Cara-cara  (Advised to use periuk besar)

1.  Masak air bersama dengan agar2 hingga hancur
2. Pukul telur putih dan asam limau hingga kembang
3. Pukul telur kuning bersama susu dengan susu pekat
4. Masukkan air laici ke dalam agar-agar
5. Masukkan adunan telur kuning dan susu pekat
6. masukkan gula & rasa manis ikut suka
7. Masukkan essen vanila
8. Kecilkan apa dan masukkan adunan putih telur, kacau hingga sebati (jgn lama sangat)
9. Tuang ke dalam bekas yang berisi buah laici dan kacau perlahan supaya laici bercampur sama.
10. Sejukkan.

Selamat mencuba yer..




Thursday, 26 September 2013

CERITA KUAH ROJAK

Assalamualaikum w.m.t

Minggu lepas aku buka la fb tiba2 tengok kawan lamaMazurina upload gambor kuah rojak mak aih mengancam. Aku pun tanya dia kat WA group  Pioneer ladies of SEMESTI mintak resepi.

Hari Ahad lepas kawan aku yang kami panggei Ayeed pun buat kat rumah dia. Biasa la Cik Kiah yang lain ni pakat bawa sorang sikit buah. Best komer nyicah ramei2. Zaihan yang aku panggei Along dan Linda memeriahkan rumah Ayeed petang tu. Habih nyicah biasa la mesti tapau kuah bawak balik sikit. ni aku dok nyicah hari2 tak de buah lain pelam yang along bagi aku tambah dengan carot pun sedap komer.

Meh kita tengok resepi (Credit to Cikgu Mazurina )

Bahan
1 botol kicap manis
1 botol sos cili
1 senduk cili yang telah diblend
setengah tapak tangan belacan
Gula apong atau gula kabung
Gula putih setengah kilo (yang ni boleh adjust la)
Bijan yang telah disangai
Kacang tumbuk kasar

Cara
Masakkan semua bahan2 kecuali kacang dan bijan
Bila agak pekat angkat dan sejukkan
setelah sejuk masukkan bijan dan kacang
Sedia untuk nyicah

Sebenarnya kami boleh mengeratkan kemesraan hanya dengan seperiuk kuah rojak. Resepi dari sarawak. Dicuba di Denai Alam dan kawan berkunjung bersama menikmati.





HAPPY BIRTHDAY HASIF

Assalamualaikum w.m.t

20 hb september 2002 lahir putera aku yang ke 3 secara pembedahan. Alhamdulillah sihat dan diberi nama Muhammad Shabqi Hasif. Setelah 11 tahun Hasif membesar menjadi anak yang baik dan tidak banyak menimbulkan masalah. 

Pada hari jumaat lepas tidak ada sebarang birthday celebration untuk hasif memandangkan dia menyertai camping badan beruniform SKRM di Gunung Gua Senyum Temerloh. He was so happy tp umminyer yang butterfly in stomach dok bergelora kadang terfikir benda2 yang bahaya. Berdoa sangat. Chak bising kenapa Hasif tak balik dari sekolah ni. sebok suruh ummi gi buat police report.


  Sejuk hati aku bila tengok dia senyum keluar dari bas. dia antara yang lambat keluar dari bas. Hati aku dah berdebar2 mana si Hasif ni. Seronok dia tak terkira. Ummi mmg berbaloi pegi camping tu katanya. Banyak yang hasif belajar. Alhamdulillah aku suka anak2 aktif banyak dia akan belajar yang dia takkan dapat dalam kelas atau tuition class. Lebih membanggakan dia berjaya menjadi peserta keseluruhan terbaik. tahniah sayang. You deserved it. Katanya dia bangun awal, fasilatator pun dia yang bangunkan...biar betul? kat rumah naik sawan ummi yang nak bangunkan dia..

Ummi dan abah serta abang2 dan Chak sentiasa doakan Hasif menjadi anak yang soleh dan bakal pemimpin yang beriman. In Sya Allah klu ada rezeki kita buat birthday selebration sekali dgn Chak k. Ummi saaayaanggggg Hasif

 

 

Monday, 26 August 2013

SAHABAT SEMESTI

Assalamualaikum w.b.t



Pada  29/6/2013 (ater berkurun dah citernyer kome) Alumni Pelajar SEMESTI (ASTI) telah mengadakan pelbagai program. Pagi bowling, golf, malam pulak AGM dan dinner. Aku mmg tak daftar untuk bowling hanya confirm for dinner jer. Tapi mmg cadang bagi sokongan pada team SPM 88 (team Cik Kiah & Co). Sebelum aku pergi bowling aku masak agar2 untuk jiran depan rumah yang akan mengadakan doa selamat sempena Ramadhan. En. Hubby pulak nak sponsor cucur udang. Risau gak nak pergi takut tak dapat izin. 

agar-agar laichee buih untuk jiran
Sampai space U8 Ayeed suh aku ganti dia..mak aih berkurun aku tak golek bola bowling ni...try jer. Lps tu datang ochone aku suke la pasal dia boleh main. Tetiba Roslina pulak sakit belakang so aku pun main la ganti Cik mawar nih. Chee bangga dgn diri sendiri walaupun ada ke longkang tapi tetap ada strike..terang gak hatikan baru blajar ada strike (sekali jer pun hehe). Nani adik aku pun datang jugak tp of course dia sokong batch dia SPM 90. Aku suh dia taking care of Saqif..TQ Irfan tlg jaga saqif. Mama sabotaj Mak long tak tgk Saqif tu yang kalah tu kuang kuang kuang. Hubby msg suruh cepat balik orang dah nak baca doa selamat dah. Habis jer aku terus blah balik tak tau sapa yang menang .

Malamnyer ada dinner di Kotadamansara. Seronok jumpa cikgu2 seniors and juniors dan semestinya rakan2 spm 88. Tapi yang paling best sessi Cik Kiah di mana kami bermalam di Park Royal Hotel..Pergh 3 pagi pun tak tido lagi sebabnyer masing2 bawak album gambo masa sekolah dule..Gelak sampai tak hengat. Thanks to my hubby yang bagi kebenaran aku ni berjimba dan tolong antor dan ambik esok pagi..TQTQTQ . Meh kita tengak gambo2

 
Theme maroon kome warna kain asrama dulu hihi



 
batch paling ramai spm88


Intan my ex-class mate form 1-3

Cikgu Baha dan Cikgu Shikin bertemu jodoh di SEMESTI

Cer teke kami batch mana? hihi

Dengan Megat SPM 89











OPEN HOUSE VS HOUSE ALWAYS OPEN

Assalamualaikum w.m.t

Lama dah tak update citerkan.. Sepanjang Ramadhan sebok betul. balik cerita open house..ni ramai la kawan2 yang tanya shila bila nak buat open house. aku selalu kata my house always open datang bila2 pun but must give me a call first. bukan apa takut kang aku pulak pergi berjimba..

Tiap tahun cakap dengan hubby tak nak buat open house kita masak jer siapa datang rezeki la. Tapi tiap2 tahun terbuat jugak open house. As for  todate aku tak buat open house besar lagi. Tapi Alhamdulillah beberapa rakan dan saudara telah berziarah ke rumah kami. Minggu lepas 2 keluarga rakan sekolah dan satu keluarga rakan pejabat dan satu keluarga kenalan suami telah datang berziarah raya. Aku rasa seronok kerana dapat melayan mereka di meja makan tiada buffet. dapat borak2 tanya hal keluarga dan macam cerita. sangat santai. Kalau open house selalu aku tak sempat borak dengan tetamu since sebok dan tetamu yang ramai untuk dilayan. Semalam aku sangat berbesar hati rakan sekolah menengah aku dulu yang aku panggil Sis dan suami telah sudi berkunjung datang. walaupun hidangan yang sempat aku jamu hanyalah mee sup (kebetulan masak sup for lunch) tapi aku seronok dapat bersembang dan suami dapat mengenali keluarga rakan2 aku. Hampir 13 tahun rasanya aku tak bertemu dia. tapi kalau takde open house tak semua saudara mara dan kenalan akan berziarah ke rumah. 
Hari ni aku berkunjung dua open house. Satu berdekatan rumah dan petang ke Kampung Tunku PJ rumah Tn. Hj Malek rakan SEMESTI aku dulu. Mmg tuan rumah tak dapat layan duduk semeja tapi kami bekas rakan sekolah dapat menyambung silaturrahim dengan makan dan bersembang. Bila open house kita dapat berkumpul pulak ramai2 walaupun tanpa tuan rumah turut serta. I had great time bila jumpa2 kawan dan keluarga yang dikenali since I was 13 yo. Bayangkan macam2 cerita keluar. Besar pahala tuan rumah kerana menjamu dan merapatkan silaturrahim sesama kita. Hubby ajak balik awal dia kata kalau dibiarkan mau 10 malam baru balik ni..hihi.Gitu ler kalau Cik kiah berjumpa.
 
Pada aku konsep Open house n house always open dua2 ada advantagesnyer. Maka aku juga sedang mencari waktu dan tarikh yang sesuai untuk buat open house....



 





 




\