Monday, 28 May 2012

Roti Jala

Assalamualaikum,
Sorry gambar tak berapa nak elok.  Last 2 weeks buat roti jala ni. Sebenarnya tengahari buat kari ayam. Dalam pukul 2 lebih macam tu ada tamu makan kat rumah tapi seperti biasa sorang anak buah aku ni tak makan nasi. Sian pulak ratah lauk ajr. Lagipun memang ada nawaitu nak buat pun anak2 pun ckp dah lama ummi tak buat roti jala. So ni kira roti jala xpress. Cadang nak buat petang sikit tapi mengenangkan si Syauqi tu ratah lauk je terus la mak ngah yang baik ati ni bancuh adunan roti jala.

Rasanya sukatan tak perlu kut pasal saya ni kalau buat roti jala tak pakai sukat main agak-agak je. maklum la belajar dari atok mana ada main sukat- sukat. Kalau first kirai tu ok kira ok la if not buat balancing by adding liquid or tepung je. Rasanya kawan2 boleh ambik banyak resepi kat blog,  kat http://salam2benua.blogspot.com/ pun ada resepi roti jala.

Bahan2

Tepung Gandum
Santan Cair (boleh juga guna air biasa dan ada org tambah minyak sikit)
garam
Kunyit (boleh juga guna pewarna tapi saya prefer guna kunyit nak avoid la artificial colorant ni)

Caranya.
Gaulkan guna whisk sampai sebati,  ada juga yang pakai blender.

Ok meh nak citer sikit pasal saya guna santan. Klu guna santan dia lembut sikit. Saya pulak tak gunakan telur sebab tak suka bau dia. kalau tak de santan boleh juga tambah susu tepung anak klu ada lebih hihi. Biar ada rasa lemak sikit. Kalau guna minyak, roti jala tu mcm keras sikit n kering sikit texture dia.

Perbezaan kalau kita kacau dengan sesungguh hati guna whisk atau guna blender. Kalau guna whisk tenaga kena kuat sikit mungkin akan ada tepung yang berketul menyebabkan acuan tu tersumbat. Tapi saya suka gaul pakai tangan compared to pakai blender pasal kalau pakai blender roti jala tu liat sikit rasanya due to gluten kneating. Kalau kita guna tangan biasa dia kurang liat. So pilih la kalau suka roti jala yang liat sikit boleh la blend pakai blender tapi kalau suka yang agak lembut dan mudah resap kat kuah kari jgn blend sesungguh hati.

Last 2 week sebab buat nak cepat saya blend je diorg makan sedap je tapi saya dapat rasa liat sikit la. Apa2 pun hubby balik lambat dapat la rasa sikit je itu pun berjaya diselamatkan. Rati jala ni yang penting kuah dia kalau kari sedap, sedap la. Tapi klu tnya hubby dia lagi suka mkn dgn kuah durian....



2 comments:

  1. kak,

    roti jala & alas meja da lebih kurang sama rupanya kak... wakaka... :-P

    Akak da pandai letak link tu, bagus2.. Dengan rasminya saya katakan yg akak da lulus.

    Hehehe...Happy blogging k.shila.

    ReplyDelete
  2. hihi akak pun perasan alas meja cam roti jala lum gulung lg kan. lulus hehe lum lg A+ target nak straight A+ nih...

    ReplyDelete