Tuesday 20 January 2015

JUM BUAT TOSEE SENDIRI

Assalamualaikum w.m.t

Citer pasal tosee, klu makan kat kedai aku selalu kecewa chatni aka kuah kelapa tu tak menepati citerasa aku. MIL pandai buat dia ajar buh beras dan kacang tosee. Sukatan tak bagi. Aku try Hancus tak jadi.

ada kawan office Indian bagi tau beras kena lebih drp. kacang. Aku try lagi pun kureng tapi 80% dah ok. Tapi semangat nak buat msh berkobar maka masa beli kacang ulundu' tu kat pasar malam Padang Jawa aku tanya kat Aunty tu terus. Dia ajar in detail. Taraa


Puas hati. First day tu tak lawa sngat course tak cukup peram dah tebar tak sabor2...Makan dgn Chatni dan kari Sardin..pergh habaq hang. Jum tengok mana ropernyer kacang Ulundu' ni aka kacang tosee ni..

Kadang ada macam hitam2 sikit tu yang jenih berkulit.

Moh tengok resepi..

1. 1 cawan kacang Ulundu'
2. 2 Cawan beras
3. sedikit nasi sejuk (dlm1 sudu mkn)
4. Sedikit mauripan
5. Sedikit garam
6. Sedikit halba

Cara-cara

1. Bahan 1,2 & 6 dicuci bersih dan rendam semalaman.
2. Kisar bersama nasi sejuk sehingga halus.
3. Masukkan mauripan dan sedikit garam. Perap dlm peti ais dlm 5-6 jam. Lagi lama lagi elok atau semalaman.

Setelah diperap mcm berbuih
4. Setelah di perap tebarlah atas kuali leper macam kat atas tu setelah masak angkat. klu tak melekat tu makna bancuhan tu elok la.


Untuk Kuah Chatni:

Bahan-Bahan:
1. Kelapa parut
2. cili api (ikut suka tahap kepedasan)
3.bawang merah dan putih
4. 3 tangkai cili kering
5. sedikit jintan manis dan putih
6. biji sawi (kalau suka)
7. setangkai daun kari
8. sedikit asam keping/ tomato

Cara:
1. Kisar kelapa dengan cili api
2. renihkan atas api.
3. bila kelapa mendidih, sementara itu tumiskan bawang jintan dan daun kari. Kemudian masukkan cili kering dan tuang atas renihan kelapa tadi.
4. Masukkan asam keping atau hirisan tomato.
5. Tambahkan garam dan sedikit gula...siappp

Kari sardin saya tumiskan bawang dan serbuk kari dan masukkan sardin berserta sosnya sekali. Tambahkan air asam jawa dan garam

Tips :

1. Lagi lama peram lagi sedap sebab terbit rasa masam pada tosee.
2. Boleh disimpan bancuhan dalam peti ais
3. Klu nak chatni lebih menarik tambahkan sedikit serbuk kunyit
4. Klu nak tosee lebih wangi lengserkan kuali dengan minyak bijan

SELAMAT MENCUBA



2 comments:

  1. nampak sedap tosee tu..nanti nak try la..psl bapak sy suka makan tosee ni.. huhu... mekasih kongsi resepi kak.


    mariayusoff.blogspot.com

    ReplyDelete