Assalamualaikum,
Ok ari ni aku
nak tunaikan janji N3 sebelum ni. Jgn ingat aku buat 2 N3 sehari. Sebenarnya
baru nak publish. Jum kita tgk resepi Lala tumis pedas.
LALA TUMIS PEDAS
Bahan2
·
Lala dlm 800g. (tak semestinya
ni aku beli sepeket 800g)
·
Cili api ni ikut suka ikut klu
suka pedas byak le. (asingkan sedikit untuk tumbuk dan separuh lg just ketuk
je)
·
Lengkuas dlm 1 inch sahaja (jgn
banyak nanti rasa lengkuas tu kuat sangat)
·
Sedikit bunga kantan (boleh
juga tukar dgn daun limau purut)
·
1 sudu makan sos tiram
·
Sedikit asam keping (sikit je
tau)
·
Bawang putih n bawang merah
Cara2
1.
Rendam lala dlm air garam for
about 30 mins. (Ini bertujuan nak keluarkan lumpur2 dari shell tu)
2.
Pastu bersihkan bersih2.
3.
Tumbukkan cili bersama lengkuas
sampai lumat pas tu tumbukkan sekali bwg putih dan merah.
4.
Panaskan minyak dan tumiskan
bhn yang ditumbuk sampai terbit bau. Tambah sedikit air.Masukkan sos tiram.
Masukkan lala dan bunga kantan dan asam.
5.
Perisakan garam. Lala masak
apabila dia bertukar warna ke pinkist.
Notes





Gambar nye mana kak....meh kasi tgk sikit..
ReplyDeletetak dan lagipun hp baru lum smpi
Delete