Yummykan tajuk aku hari. Sebenarnya aku teruja nak cerita pasal kuah kacang ni pasal resepi dia lain sikit. Ingat tak aku ada cerita masa raya aku p rumah aunty kat kedah. Bila aku makan ketupat cicah kuah kacang aku rasa kuah kacang dia marbeles sgt. Aunty kata ha ada rahsia dia ..Sebenarnya dia guna buah kurma masukkan dalam kuah tu. Patut la.
Ni kuah kacang versi shila muin ha ha
|
Semua bahan2 seperti cili, bawang, jintan sikit n belacan (klu suka) goreng lepas tu blend masak rebuskan dgn kacang. Saya blendkan kurma dan tambah gula merah sikit. tu warna pun cantik takde la pucat sangat. Rebus smpi naik minyak n intended pekat. Sblm ni saya blendkan bahan2 lepas tu tumis. kuah agak berminyak la. This procedure hasilnya just nice. Versi shila saya tambahkan tulang n rangka ayam sikit. adala mcm berlauk gitu.
Nenas di masak dengan rempah
|
kerisik daripada setengah biji kelapa parut |
Cerita nya sedang ummi sebok memasak pajeri di dapur apa jadi dgn Chak kat dining area. Meh jenguk...
camana plak gambar ni terbalik |
lapor benor ummi tak layan kut |
No comments:
Post a Comment